Ispunjen i posljednji zahtjev zdravstvenih radnika u KS

Vijesti 27. okt 201713:45 > 13:47
N1

Koeficijent minulog rada od prvog novembra bit će 0,5 za sve uposlene u zdravstvu Kantona Sarajevo, čime je ispunjen i posljednji zahtjev sindikata zdravstvenih radnika, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo.

Tako je dogovoreno na današnjem sastanku premijera KS Elmedina Konakovića, ministrice zdravstva Zilhe Ademaj, direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje Samira Turkovića sa direktorima svih zdravstvenih kantonalnih javnih ustanova.

Uspjeli smo iznaći rješenje za osiguranje dodatnih sredstava u današnjem razgovoru sa menadžmentima zdravstvenih ustanova. S obzirom da se u ovim ustanovama već isplaćuje minuli rad po koeficijentu 0,5 riješeno je to na način da se samo drugačije modeliraju dosadašnji utrošci tih sredstava, čime smo ispunili posljednji uvjet koji su od nas tražili sindikati“, istakao je premijer Konaković.

N1

Iskazao je spremnost Vlade Kantona Sarajevo za potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatima, jer su ovim ispunjeni svi njihovi zahtjevi.

Koeficijent za obračun plaće je 2,60, radna sedmica 37,5 radnih sati, a koeficijent minulog rad je 0,5. Sredstva za to su osigurana i nadamo se da će se zdravstveni radnici što prije vratiti na svoja radna mjesta i nastaviti pružati usluge građanima Kantona Sarajevo“, poručio je premijer Konaković.

Još jednom je podsjetio da je u okviru rebalansa Budžeta planirano dodatnih sedam miliona KM za nabavku opreme, te najavio dalju reformu zdravstvenog sistema koja bi trebala donijeti puno dobrih stvari.

O današnjem dogovoru obavijestit ćemo sindikate i nadam se da ćemo u ponedjeljak konačno usaglasiti i tekst kolektivnog ugovora“, naglasila je ministrica Ademaj te ovom prilikom pozvala zdravstvene radnike da prekinu štrajk.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.