Osuđenik za ratovanje u Siriji tužio BiH

Vijesti 27. okt 201714:56 > 14:58
CNN

Fatih Hasanović, koji je osuđen na godinu dana zatvora zbog ratovanja u Siriji, tužio je BiH tražeći naknadu za mjesec dana provedenih u pritvoru poslije hapšenja koje je uslijedilo nakon napada na zvorničku policijsku stanicu 2015. godine.

Advokat Ibrahim Omerović, koji zastupa Hasanovića, pojasnio je na pripremnom ročištu pred Sudom BiH da njegov klijent ima pravo na naknadu štete s obzirom da je proveo 30 dana u pritvoru, a da “nikada nije došlo do pokretanja krivičnog postupka”.

Prema advokatu Omeroviću, naknada u ovim slučajevima je “garantirana”.

“I visina potraživanja određena je shodno pravilima u BiH, pa je sto maraka jedan dan zatvora”, kazao je Omerović.

Hasanović je uhapšen, kako je rekao Omerović, jer je bio pod sumnjom da je pomagao Nerdinu Ibriću, koji je u Policijskoj stanici Zvornik u proljeće 2015. godine ubio jednog policajca, a dvojicu ranio. Ibrić je prilikom ovog napada ubijen, a Hasanoviću je nakon hapšenja određen pritvor, u kojem je ostao punih mjesec dana, međutim do podizanja optužnice nikada nije došlo.

“Ovdje se radi o nematerijalnoj šteti koja je proistekla iz neosnovanog lišenja slobode, povreda časti i ugleda”, dodao je Omerović.

Nađa Hozić je ispred Pravobranilaštva BiH kazala da Hasanovićeva tužba nije osnovana, napomenuvši da je pritvor bio zakonit.

“Činjenica da se pritvor pokazao neosnovanim, ne znači po automatizmu da mu pripada naknada”, rekla je Hozić.

Nakon što je advokat Omerović najavio da će vještak neuropsihijatar utvrditi nematerijalnu štetu, Pravobranilaštvo BiH je predložilo da se pregovara o sudskom poravnanju.

Sud BiH će o tome raspravljati 14. decembra.

U odvojenom postupku, Hasanović je u aprilu prošle godine, nakon sporazuma o priznanju krivnje, proglašen krivim da je u septembru 2013. avionom sa sarajevskog aerodroma otputovao za Tursku, odakle je zatim ilegalno ušao u Siriju i pridružio se terorističkoj organizaciji Islamske države Iraka i Levanta (IDIL). Odslužio je kaznu i sad se nalazi na slobodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.