"Zvizdić me uvjerio da radikalni islam ne postoji u BiH"

N1

Premijer Republike Bugarske Bojko Borisov u zvaničnoj je posjeti posjeti BiH. Uz najviše državne počasti ispred Parlamenta BiH dočekao ga je predsjedvajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Borisov se sastao i sa predstavnicima oba doma državnog parlamenta, a održao je sastanak i u Predsjedništvu BiH.

Sa prvim januarom naredne godine, Bugarska preuzima ulogu šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom. Cilj Bosne i Hercegovine je da upravo u tom periodu konačno dobije status kandidata za člansvo u Uniji. Evropska Unija prije svega želi biti sigurna stabilnost regije Zapadnog Balkana, sa akcentom na pitanje ekstremizma – poručuje Borisov.

“Mi kao Balkan trebamo pokazati da smo spremni, pametni, razumni, trudoljubivi, onakvi kakvi pretendujemo da jesmo stvarno. To što imamo različite religije, to je plus i naš doprinos Evropi. Problem je radikalni islam. Ali od mog kolege sam dobio uvjeravanja da ovdje takav ne postoji”, kazao je Bojko Borisov, premijer Republike Bugarske.

Domaćin sastanka, Denis Zvizdić, odgovara kako Bosna i Hercegovina baštini jedan od najtolerantnijih oblika islama u svijetu. Dodao je kako je u posljenje dvije godine značajno smanjen broj odlakaza državljana BiH na ratište u Siriji. Njih 46 se vratilo u Bosnu i Hercegovinu, i svi se nalaze pod kontrolom ovlaštenih državnih institucija – tvrdi Zvizdić.

“Bilo kakav oblik radikalizma nije i neće biti dozvoljen. Nigdje u Bosni i Hercegovini ne postoje bilo kakve baze ni bilo kakvi kampovi. Naprotiv, ovdje žive različite religije već stoljećima. Takva je cijela BiH, to je svjetonazor BiH, i u tom smislu BiH može samo kulturološki obogatiti Evropu”, poručio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prilikom zajedničkog sastanka ministara iz dvije države, potpisan je i Sporazum o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe koji će značiti olakšiće prvenstveno autoprevoznicima. Razgovaralo se o pokretanju avionske linije Sofia-Skoplje-Sarajevo, ali i rješavanju problema magle na sarajevskom aerodromu.

“Oni su to u Sofiji riješili jednom posebnom tehnologijom. Ja ću vjerovatno početkom iduće godine otići direktno na lice mjesta, i pozvao me ministar da vidim kako to izgleda. I da te dobre prakse i iskustva sa njihovog aerodroma predstavim aerodromu u Sarajevu, koji realno gledajući ima najveće probleme s maglom. Takođe smo razgovarali o novom zakonu o dronovima, bez obzira na to što to u BiH još uvijek, da tako kažem, nije eksaliralo”,  otkrio je Ismir Jusko, Ministar saobraćaja i komunikacija BiH 

Bugarski premijer i predsjedavajući Vijeća ministara BiH zajedno su zaključili da je Bosni i Hercegovini u budućnosti mjesto u Evropskoj uniji, kako će Bugarska svakako pomoći svojoj prijateljskoj zemlji BiH, ali i kako ona prije svega mora riješiti svoje unutrašnje probleme i jačati ekonomske odnose sa susjednim zemljama. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.