Milica Kajević, Sarajka i bivša profesorica o izjavi Irineja

N1

Izjava vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne Crkve patrijarha Irineja, prouzrokovala je brojne reakcije. Svi, a pogotovo vjerski službenici bi trebali biti odgovorniji prema izgovorenom i razmisliti o posljedicama - poručili su iz katoličke crkve.

“Volimo svoju otadžbinu. Gde god žive Srbi to je Srbija, pa bilo da su u Bosni, u Crnoj Gori ili na drugim mestima. Braći iz Republike Srpske kažem: ‘Čuvajte Republiku Srpsku i onog koji danas vodi narod Srpske, to je jedini način da srpstvo opstane’.”

Izjava vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne Crkve, prouzrokovala je brojne reakcije. Svi, a pogotovo vjerski službenici bi trebali biti odgovorniji prema izgovorenom i razmisliti o posljedicama – poručili su iz katoličke crkve.

“Nažalost zla uvijek ima, i biće ga, ali mi, počevši od mene, svako od sebe trebamo iskorjenjivati ono što je zlo u nama i poticati i graditi ono što je pozitivno, a pozitivno je da vidimo braću u drugima jer smo svi djeca jednog nebeskog Oca”, poručuje Ivo Tomašević, glavni sekretar Biskupske konferencije u BiH.

Populistička izjava koja samo lijepo zvuči, kaže Jakob Finci iz Jevrejske zajednice BiH. Po toj logici onda je pola Kanada Srbija – našalio se Finci.

“Jer ta izjava apsolutno ništa ne znači, ni onima koji je slušaju, a još manje onima koji nisu Srbi. Srbima bude drago što su svoji na svojoj zemlji, ali ne zaboravimo da je i u ovoj zemlji bila parola da smo u svojoj vjeri u svojoj zemlji, tako su i Jevreji, koji su u svojoj vjeri na svojoj zemlji”, poručuje Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

Ni Milica Kajević, profesorica Druge gimnazije u penziji i aktivistica Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, ne želi da je se svojata.

“Ja volim Srbiju i poštujem, ali ja nisam Srbijanka, ja sam Sarajka. Ja pripadam ovdje zajedno sa mojim učenicima, djecom, suprugom pokojnim koji su svi rat proveli ovdje i ostali poslije rata. Aktivistkinja sam SPKD Prosvjeta i mi njegujemo različitosti, njegujemo književnost, jezik, ali pripadam ovdje i ne volim torove ni svojatanja”, ističe Kajević.

Građani Banja Luke, nemaju jasan stav glede izjava patrijarha.

“Ma ne mislim, neću da govorim..”
“Ne bih da se izjasnim o tome”.
“Neću o tome”.
“Ma nisu oni nikakvi Srbi. Prvi naš predsjednik Dodik nije nikakav Srbin”.

Na izjavu patrijarha Irineja još ranije je reagovala IZ BiH

“Još jednom se pokazalo da je ideja “Velike Srbije” koja je prouzrokovala stradanja miliona ljudi na ovim prostorima začeta, odgajana i provedena u dijelu svećenstva i srpskih nacionalističkih elita. Zabrinjava da se ta ideja i danas ponovo kroz istupe zvaničnika i različite političke i društvene inicijative oživljava”, poručili su iz IZBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.