Novalić: Svejedno ko je vlasnik Sarajevskog Kiseljaka ako…

Vijesti 27. okt 201717:20 > 20:45
N1

Dionice Sarajevskog kiseljaka ne pripadaju Sberbanci Rusije, kažu pravni savjetnici Agrokora u BiH, uprkos Rješenju Općinskog suda Kiseljak. Na Rješenje je uložen prigovor. A s druge strane Općinski sud u Sarajevu odbio je kao neosnovane zahtjeve Sberbanke Ljubljana i Zagreb za zaplijenu Konzuma BiH, Ambalažnog servisa i Boreasa iz Kreševa.

Pravnici traže da Općinski sud Sarajevo prizna Odluku Trgovačkog suda Zagreb o osnivanju vanredne uprave Agrokora – koja bi značila zabranu pokretanja bilo kakvih postupaka u periodu od 12 mjeseci koliko uprava djeluje. Čeka se odluka Suda.

Sberbanka Rusije zatražila je od Općinskog suda Sarajevo da donese mjeru osiguranja kojom bi se zabranilo Agrokoru iz Zagreba otuđenje i opterećenje Konzuma Sarajevo i Ambalažnog servisa. Agrokor je uložio prigovor čeka se odluka Suda.

Sberbanke Ljubljana i Zagreb tražile su od Općinskog suda Sarajevo da izvrši pljenidbu, procjenu i prodaju Konzuma, Ambalažnog servisa i Boreasa Kreševo. Sud je odbacio prijedloge. Zagrebačka Sberbanka uložila prigovor.

“I u jednom i u drugom postupku – sam postupak je pokrenut po osnovu mjenice po našem Zakonu. Izvršni postupak se može pokrenuti po osnovu mjenice sa protestom”, kaže Branko Marić, pravni savjetnik Agrokora za BiH.

U Kiseljaku, kaže Marić, specifična situacija. Rješenje o izvršenju, odnosno pljenidbi, procjeni i prodaji gotovo 100 dionica Sarajevskog kiseljaka – Općinski sud donio je po osnovu mjenica, bez protesta. Protest je naknadno zatražen, međutim:

“Protest je dostavljen ali radi se o protestu mjenice koja nije protestirana u BiH nego je protestirana pred notarima u Hrvatskoj. Notarske isprave, svi notarski akti, doneseni u drugoj državi su bez ikakve pravne važnosti u BiH, one se ne mogu priznati”, ističe Marić.

Rješenje Suda u Kiseljaku je osporeno. Čeka se konačna odluka. Sberbanka je ozbiljno krenula u namirivanje dugovanja – no izvan granica Hrvatske. Federalni premijer Fadil Novalić, pojedinim medijima ranije je kazao – kako je bitno da Agrokor ispoštuje dogovor s bh. vlastima:

“Isplata dugovanja prema dobavljačima, te novac za dokapitalizaciju Konzuma u vrijednosti od 30 miliona maraka, kojima bi se trebao isplatiti dio tog duga. Ako to bude ispoštovano, onda je svejedno ko će biti vlasnik Sarajevskog Kiseljaka, da li je to Jamnica, Sberbank, neki investicioni fond ili neko četvrti”, poručuje Novalić.

No, bh. pravni savjetnici Ante Ramljaka već su zatražili od sarajevskog Općinskog suda, priznanje Odluke Trgovačkog suda Hrvatske o osnivanju vanredne uprave Agrokora. Takva odluka između ostalog, kaže advokat Marić, podrazumijeva da u periodu od 12 mjeseci koliko je mandat vanrednoj upravi – niko ne može pokretati parnične, izvršne ili bilo kakve druge postupke. Što bi značilo da se takva praksa zaustavlja i u BiH?

Više u prilogu Adise Imamović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.