Majstorović za N1 prokomentarisao zimsko računanje vremena

Vijesti 28. okt 201711:19 > 11:33
N1

Večeras počinje zimsko računjanje vremena, tačnije u 3 sata kazaljke pomjeramo za sat unazad, a o tome smo u Novom danu razgovarali sa klimatologom Željkom Majstorovićem.

Ideju o pomjeranju sata je još Benjamin Franklin krajem 19. stoljeća iznio, a prvo su to uvele Francuska i Njemačka pa onda je išla zemlja za zemljom, s tim što je krajem ‘70-ih čitava Evropa to usvojila pa onda i Jugoslavija 1983. godine. Ideja jeste da se bolje iskoristi vrijeme u ljetnom periodu kada dan ranije počinje, ali su neke zemlje odustale od toga jer se pokazalo da ima i negativne strane“, komentarisao je Majstorović za N1 te dodao:

Medicinski radnici govore da je period adaptacije tri mjeseca nakon pomjeranja sata i da utiče na bioritam te da se to ne radi. Što se meteorologa tiče, mi nikada ne pomjeramo vrijeme, kod nas je uvijek na zimskom vremenu jer ne smijemo odstupati od termina osmatranja. Ti termini prate sunce“.

O prednostima i manama zimskog računanja vremena je kazao: “S ekonomske tačke gledišta je to uredu, a što se tiče ljudskog organizma, mnogi govore da to nije uredu. Čini mi se da bi ipak trebalo odustati od toga. Bolje je da ljudi sami navijaju sat ranije jer bi to bilo prirodnije. Ne bi bio nagli prijelaz prije svega u ljudskom organizmu“.

Pitali smo ga i kakva nas zima očekuje te je istakao kako je to godišnje doba najteže za prognozu.

Mi smo još početkom septembra donijeli jesensku prognozu i uglavnom se ostvaruje, s tim što je padavina manje, sušni period se produžio, ali smo i uživali u miholjskom ljetu. Sada ide period promjenjivog vremena. Biće česte smjene i sunčanog vremena i perioda s padavinama, a padavine možemo očekivati tek u drugoj polovini novembra. Temperature su iznad prosjeka i to će se nastaviti i u sljedećem mjesecu“, komentarisao je Majstorović za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.