Poruke iz Beograda se ne čitaju na isti način

Vijesti 29. okt 201717:57 > 19:05
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Susret entitetskog predsjednika Milorada Dodika i prvog čovjeka Srbije Aleksandra Vučiča odjeknuo je u bosansko-hercegovačkoj javosti. Poruke iz Beograda ne gledaju se na isti način u čitavoj BiH.

Novi susret Dodika i Vučića, i nova različita tumačenja i viđenja. Iz Banjaluke stiže podrška. Naročito kada je riječ o nastojanju da se, kako je rečeno u Beogradu, Srbi odupru nametnutim i isceniranim odlukama, događajima i pristiscima. 

Lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić susret predsjednika Srbije i Republike Srpske vidi kao dio saradnje Beograda i Banjaluke.

“Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i SAD, Hrvatska i Rusija. Prema tome, status Republike Srpske je garantovan, ali je narušavan nametanjem i golom silom. Mi se nikada nismo odrekli prava da sve silom nametnuto jednom osporimo, a danas je sila već nemoguća misija”, tvrdi Stevandić.

Iz Sarajeva drugačiji stavovi. Pojedini univerzitetski profesori kažu da posljednji događaji, uključujući slučaj Pelješkog mosta i najavljenu Deklaraciju o zaštiti srpskog naroda, predstavljaju eskalaciju propagandnog rata, koji se vodi iz Zagreba i Beograda, radi rastakanja Bosne i Hercegovine.

“Postoje centri iz kojih dolaze ideje za ratovanje, organizuju se sredstva. Imamo medije, koji su uključeni u te ratne procese. A ti centri su, po meni, u Beogradu i Zagrebu”, kaže Šemsudin Tucaković.

Anti-BiH propaganda promoviše, kako kaže univerzitetski profesor Ismet Dizdarević, priču o tome kako je Bosna i Hercegovina nemoguća država. Stalnim ponavljanjem ove teze, traže se mjere koje će biti u skladu s tom pričom, kaže Dizdarević.

“Cilj te propagande od Daytona do naših dana jeste rastakanje države Bosne i Hercegovine. Čitavi sistemi u tom pravcu su išli da se pokaže da država Bosna i Hercegovina ne može da opstane”, navodi profesor.

Dio te propagande može biti, čulo se na Krugu 99, i Izvještaj Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN-a. U tom pismu se navodi da se visoko decentralizovana politička struktura BiH, definisana Ustavom BiH, našla na udaru SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka, kao i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici:

“Visoki predstavnik, čija je funkcija uvedena Dejtonskim sporazumom, godinama je pribjegavao nezakonitim odlukama i prisili, sprovodeći plan SDA i drugih bošnjačkih stranaka da se vlast centralizuje, te da je Bošnjaci kao najbrojniji u BiH mogu kontrolisati nauštrb ostalih konstitutivnih naroda”.

Drugi dio izvještaja baziran je na potrebi reformisanja Ustavnog suda BiH, i to tako da mjesta za strane sudije budu ukinuta ukoliko BiH želi da vrati vladavinu prava i spriječi dalje protivpravno podrivanje Dejtonskog sporazuma, ističe se u novom Izvještaju Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.