Dragan Čović na Novom Zelandu

Vijesti 30. okt 201711:03 > 11:05
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović započeo službenu posjetu Novom Zelandu susretom s novoizabranom premijerkom Jacindom Ardern, te predsjedavajućom Vrhovnog suda i administratoricom Vlade Dame Sian Elias

Čović  je započeo službeni dio dvodnevne posjete Novom Zelandu dočekom uz najviše državne počasti u rezidenciji generalne upraviteljice Novog Zelanda u Wellingtonu. 

Nakon ceremonije svečanog dočeka, u rezidenciji se susreo s predsjedavajućom Vrhovnog suda i administratoricom Vlade Novog Zelanda Dame Sian Elias.

Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH

Čović se zahvalio Dame Elias na toploj dobrodošlici, te istakao kako njegova posjeta Novom Zelandu nije slučajna u ovom trenutku, kada se obilježava 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa naše dvije zemlje.

Nakon susreta s Dame Elias, Čović je posjetio Ratni nacionalni memorijalni park Pukeahu, te položio vijenac i odao počast svim palim pripadnicima vojske Novog Zelanda.

Nakon posjete Ratnom memorijalnom parku, sastao se u zgradi Parlamenta Novog Zelanda i s novoizabranom premijerkom Jacindom Ardern. Na početku susreta, Čović je čestitao premijerki Ardern preuzimanje nove dužnosti, te poželio joj uspjeh u nastavku karijere.

Također je istakao zahvalnost Bosne i Hercegovine za svu pomoć i podršku koju nam je Novi Zeland pružio, te izrazio nadu u nastavak gradnje tradicionalno dobrih odnosa. Na sastanku je bilo govora i o jačanju privredne saradnje, te mogućnostima ulaganja Novog Zelanda u Bosnu i Hercegovinu, posebno u domenu turizma.

Na kraju susreta, Čović je pozvao premijerku Ardern u posjetu Bosni i Hercegovini. 

Jučer se predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sastao s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva u Aucklandu, i informisao o njihovom djelovanju.

Na sastanku je pohvalio rad Društva, posebno istakavši ulogu koju ima u očuvanju svoga identiteta, jezika i kulture. Riječ je o većoj lokalnoj zajednici koja ima veliku društvenu funkciju. Društvo ima članstvo od 550 do 600 ljudi, te je najveća hrvatska organizacija u Novom Zelandu. Takođe je posjetio porodicu Simunovich, koja se bavi uzgojem maslina i po tome je jedna od najpoznatijih u ovome dijelu svijeta, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.