Monteno sahranjen uz pjesmu "Sarajevo ljubavi moja"

Vijesti 28. jan 201515:25 > 15:32
N1

Veliki broj prijatelja i kolega danas se u tišini posljednji put oprostio od bh. pjevača i kantautora Kemala Montena na sarajevskom gradskom groblju Bare.

Danas je dan kada hiljade pahulja, nebeskih ledenih suza pada nad Sarajevom zbog smrti velikog čovjeka“, kazao je glumac Rade Šerbeždija koji se obratio brojnim Montenovim prijateljima.

N1

Bio si heroj koji se ne predaje, tvoja muzika, stihovi i rime sačuvali su dostojanstvo ovog grada, poslije svega, naučio si nas svojim životom i pjesmom praštati i razumjeti, graditi nove mostove. Ti si Kemale Monteno, naš heroj. Danas tisuće pahulja bijelih pada, to nebo plače ledenim suzama nad Sarajevom. Hvala ti za sve dane i godine, darove kojim si nas darovao i evo sad govorim tvoju pjesmu, a tvoja usta su nijema“, kazao je Šerbedžija te započeo recitovanje Montenove pjesme “Dušo moja”.

N1
N1
N1
N1
N1

Nakon toga je krenuo kovčeg, a u pozadini su odzvanjali stihovi Montenove pjesme “Hvala svima”. Montenov kovčeg je uz suze ispraćen do njegovog grobnog mjesta, a dok je kovčeg spuštan u zemlju ansambl “Korona” pjevao je čuvenu pjesmu “Sarajevo ljubavi moja”.

Na sahranu poznatog bh. pjevača danas su pristigli brojni bh. pjevači zajedno sa kolegama iz regije, Montenovi prijatelji te brojni građani Sarajeva koji su na grob bh. pjevača položili vijence i bijele ruže.

#slider_0

Monteno je borbu za život izgubio u zagrebačkoj klinici “Rebro”, 21. januara, gdje je smješten zbog komplikacija nakon izvršene transplantacije bubrega. Sredinom novembra prošle godine, Monteno je nakon višegodišnjeg čekanja dobio novi bubreg. Ranije je imao problema sa dijabetesom, zbog čega je 2011. godine operisao srce.

Kemal Monteno je rođen u Sarajevu 1948. godine. Svoje prezime je naslijedio od oca Osvalda, Talijana koji je došao u Bosnu i Hercegovinu 1945. godine, gdje je upoznao i oženio Kemalovu majku Bahriju.

Prvu pjesmu “Lidija” snimio je 1967. godine. To je bio početak blistave karijere koju su obilježile pjesme poput “Nije htjela”, “Nekako s proljeća”, “Bacila je sve niz rijeku” (u izvedbi Indexa). Zauvijek će ostati upamćene njegove pjesme “Sarajevo, ljubavi moja” i “Zemljo moja”.