U Sarajevu obilježen Dan Republike Turske

Vijesti 30. okt 201721:13 > 21:17
Anadolija

U zgradi ambasade Republike Turske u Sarajevu, u ponedjeljak, navečer je upriličen svečani prijem povodom Dana Republike Turske, odnosno 94. godišnjice od osnivanja Republike Turske.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, kao domaćin prijema, u obraćanju prisutnima je pročitao poruku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koji je čestitao Dan Republike svim turskim državljanima u zemlji i širom svijeta.

“Republika Turska je simbol uspinjanja i ponovnog rađanja iz pepela jednog plemenitog naroda koji je vjekovima radije birao smrt nego gubitak slobode i časti. Turski narod je, 29. oktobra 1923. godine, svojim životima i krvlju još jednom cijelom svijetu pokazao da nikome neće dozvoliti da stavi okove na njegovu volju, kao ni da nikome neće dozvoliti uplitanje u njegovu sudbinu”, navodi se u poruci povodom Dana Republike Turske.

Predsjednik Turske se u poruci osvrnuo i na sve junake koji su dali život za, kako je rekao domovinu.

“Ovim povodom molim se za mir duša naših junaka, šehida koji padoše poput ružnih pupoljaka braneći našu svetu otadžbinu tokom hiljadu godina. S poštovanjem i blagoslovom sjećamo se i svih naših veterana na čelu sa osnivačem naše Republike, pobjedničkim komandantom Oslobodilačkog rata, Gazi Mustafom Kemalom Ataturkom”, navodi se u poruci predsjednika Turske, te dodaje da je njegova zemlja danas nada za sve potlačene i sve obespravljene svijeta te kako je zbog toga na meti terorističkih organizacija.

N1

“Danas je Turska nada za sve potlačene i sve žrtve u svijetu. To je i glavni razlog što smo na meti okrvavljenih terorističkih organizacija. Ubicama kao što su ISIS, PKK-a, PYD/YPG i FETO, nismo dozvolili, niti ćemo dozvoliti da nas spriječi u ostvarenju naših ciljeva. Snažnom borbom protiv pijuna i maroneta, koje s naslovnih strana i spletkarenjima puštaju na nas, nastavit ćemo naš put ka ciljevima postavljenim za 2023.”, poručio je Erdogan.

Ambasador Koc je istakao kako je Turska oduvijek imala dobre odnose sa zemljama regiona.

“Turska, koja je i sama balkanska zemlja, uvijek je imala veliki interes za taj region. U okviru vanjske politike koju vodimo pokrenuli smo inicijative i započeli procese kako bi dali podršku regionalnoj saradnji na Balkanu. Ovim inicijativama svakim danom naše prijateljske i bratske odnose dodatno produbljujemo. BiH je za Tursku uvijek imala posebno mjesto. Kao što ističem u svakoj prilici, mi podržavamo BiH, i nastavit ćemo raditi sve što možemo kako bi ova lijepa zemlja imala stabilnu, mirnu i prosperitetnu budućnost u okviru evroatlantskih integracija”, kazao je Koc, te poželio mnogo uspjeha narodima obje zemlje.

Prijemu u zgradi ambasade Republike Turske u Sarajevu su prisustvovali Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, veliki broj zvanica i poznatih ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života BiH i strane diplomate.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.