Arnaut za N1: Svi su svjesni da Zvizdić ne može pasti

Vijesti 31. okt 201709:21 > 09:25
N1

Na dnevnom redu Doma naroda na 33. sjednici nalazi se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Predlagač Damir Arnaut govorio je za N1 o značaju ovog zakona.

“Ja se nadam da će idućeg četvrtka biti usvojen u Domu naroda, i onda osam dana od objave u Službenom listu – da će Hitna pomoć i vatrogasci dobiti prednost u saobraćaju. Čekali smo 12 godina, čekali smo cijelu ovu godinu – to je predugo”, istakao je Arnaut koji je kazao da su postojala proceduralna djelovanja da se ovo oduži.

“Iako sam ja autor zakona o ukidanju bijelog hljeba – više sam pozitivnih reakcija čuo za ovaj zakon. Bahatost je izražena kada vozilo pod rotacijom pretekne hitnu”, kazao je.

On je izjavio da je HDZ bio protiv u više navrata, SDS je bio suzdržan, sa izuzetkom Jovana Vukovljaka iz tog kluba.

“Konstantno se išlo u drugi krug, sada smo došli do Doma naroda – a sve se svede na individualno”, kazao je Arnaut za N1.

Vodi li se računa o potrebama građana?

“Kolege trebaju hodati više i kretati se. Stekao sam dojam da je ovaj zakon popularan jer su mi građani prilazili i govorili o tome. Kolege kažu da se to njima nikada nije desilo, da njihovo vozilo pretekne hitnu ili vatrogasce. Možda nije njima, ali vjerujem vozaču iz Banjaluke koji kaže da mu se to stalno dešava”, ispričao je Arnaut Almi Dautbegović Voloder u Novom danu na N1.

“SBB je obećao ukidanje bijelog hljeba, ukidanje naknada za rad u komisijama, iznenađenje je bio otpor tome. Živimo u konzervativnoj sredini, bile su žestoke kritike – kritikovali su nas, a trebali su kritikovati Vijeće ministara”, ocijenio je Arnaut.

Kazao je da u državnom Parlamentu postoji nekoliko dobrih inicijativa, a ponovo je kudio rad Vijeća ministara.

“Sedam zakona u ovoj godini, SDP i SBB imaju bolji prosjek od njih po glavi ministra. Nije to OK, Zvizdić je prošle godine obećao 56 zakona, dostavio 19. Ove godine obećao preko 60, dostavio sedam. SDA je dobila mandat da ponudi gospodina Zvidzića, bio je i red na bošnjačkog predsjedavajućeg. Sada SDA ima odgovornost da kaže da ovo nije uredu. Ponudite nekog drugog, boljeg ako imate”, izjavio je Damir Arnaut.

Kazao je da postoji kontinuitet u slabom prilivu zakona.

“Parlamentarna skupština je na početku mandata imala sjednice dva puta mjesečno, pa smo spali na jednom u tri sedmice, sada jednom u mjesec i pol. Kada se približe izbori – nećemo se sastajati nijednom”, kazao je.

O smjeni Zvidzića

“Ne može se desiti. HDZ će zaštititi Zvizdića”, kazao je rekavši da SBB samo insistira da zakoni dolaze u proceduru.

“Ne nailazimo na razumijevanje SDA”, dodao je.

Što se odgovora na Upitnik tiče, BiH je najgora zemlja u regionu, istakao je.

“Mi smo pitanja dobili 19. decembra prošle godine. Dočekat ćemo 19. decembar ove bez odgovora. Nijedna zemlja nije prešla četiri mjeseca u slanju svojih odgovora”, kazao je.

O izborima 2018. je kazao da građani trebaju odlučiti za nekoga ko ispunjava obećanja.

“Ako se bude vidjelo da se stranke okupljaju oko programskih pitanja, ako to vidimo – to je dobra poruka građanima da može biti bolje. SDA insistira na kadrovskim pitanjima i broju pozicija. Činjenica je da programska orijentacija SBB-a, SDP-a i DF-a ide u tom pravcu”, ocijenio je Arnaut za N1.

“U Domu naroda su svi svjesni da Zvizdić ne može pasti. Ne uživa većinu, a ne radi se o tome što je Denis Zvidzić SDA – radi se o tome da ne možete dostaviti 19 ili sedam zakona i očekivati da vas slijepo prate za nerad. Ako se predsjedavajući smijeni – cijelo Vijeće ministara daje ostavku. Mi smo u više navrata istakli, ako bi se razgovaralo o pojedinačnim ministrima – neko bi dobio prolaznu ocjenu. Ipak, zna se ko je predsjedavajući i niko se ne bavi pojedinačnim pitanjima”, dodao je Damir Arnaut.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.