Konaković posjetio ViK: Očekujemo značajnije rezultate

Vijesti 31. okt 201710:19 > 10:24
Vlada KS

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković boravio je u radnoj posjeti Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” (ViK) gdje je u razgovoru s novim menadžmentom koji je predvodila v.d. direktorica Azra Muzur informisan da je ovo preduzeće za kratko vrijeme uspjelo stabilizirati vodosnabdijevanje u nekim dijelovima grada.

“To je naravno daleko od zadovoljavajućeg stanja, ali se radi dalje i mi i u narednom periodu očekujemo značajnije rezultate”, istakao je premijer Konaković te dodao kako su vidljivi pomaci u samoj organizaciji rada ViK-a, jer uposlenici na terenu rade bolje i marljivije u odnosu na raniji period.

Po njegovim riječima, nemoguće je brzo sanirati vodovodnu mrežu u kojoj postoji 75 posto gubitaka, međutim, cilj je da se taj procent spusti na 50 posto, jer tada građani Sarajeva ne bi imali redukcije vode.

Tokom sastanka direktorica Muzur je kazala da ViK-u nedostaje stručnog kadra i da će početkom novembra morati zaposliti 25 radnika koji su im neophodni za rad na terenu.

“Mi u postojećim rezervama nemamo dovoljno tehničkog kadra, tačnije inžinjera građevine i tehničara. Odlascima u penzije ta mjesta su ostala nepopunjena, a popunjavala su se druga. Pravimo plan radne snage koji će nam trebati za detekciju i monitoring kvarova”, pojasnila je direktorica Muzur.

Navela je kako broj ekipa određuje broj montera, a ne samo fizičkih radnika. Planirano da jedan monter ide na dva radnika. Kazala je kako je obavila razgovore sa privatnim firmama i direktorom Vodovoda iz Istočnog Sarajeva, te najavila da će od sada na terenu biti 12 ili 13 ekipa, što je duplo više nego što ih je bilo do sada.

Učesnici sastanka su se složili kako je vrlo važno poredati prioritete, a primarni je trenutno smanjivanje gubitaka vode u mreži i otklanjanje kvarova. S tim u vezi, navedeno je kako su prije nekoliko dana sanirana dva velika kvara na Trgu Merhemića i u Jukićevoj ulici.

“Vrlo je važno imati kontinuirani nadzor i kontrolu te u svakom momentu znati koji se zahvati rade na mreži. Prioritet Vlade KS je rješavanje problema redukcije vode, zbog čega smo rebalansom Budžeta osigurali više nego dovoljno sredstava da nabavite potrebnu opremu, osigurate mehanizaciju i ljude. Isto namjeravamo učiniti i u budžetu za narednu godinu. Na vama je da se maksimalno angažujete, a od nas ćete dobiti sve što vam je za to potrebno”, poručio je premijer Konaković.

Naredna tema razgovora bila je rješavanje problema vezanih za bespravnu potrošnju vode i provođenju internih mjera na rješavanju pitanja velikih dužnika za vodu.

“Odluka o obustavi registracije pod nazivom ‘bespravni potrošač’ je donesena, što znači da nijedan novi potrošač ne može biti registrovan kao bespravan, odnosno ne može se samovoljno priključivati na javni sistem i time narušavati njegovu sanitarnu sigurnost. Ovakva pojava ostavljala je mogućnost manipulacije na vodomjernom mjestu, izgradnje zaobilaznih vodova, tehnički neispravnom izvođenju priključaka i slično. Priključenje na javni vodovodni sistem će se vršiti isključivo uz predviđene procedure i uz prethodno riješeno pitanje odvodnje”, pojasnila je direktorica Muzur.

Kazala je da su nelegalnim potrošačima dali rok od 15 dana da se sami prijave, bilo da su bespravni korisnici ili da su izvršili bilo kakvu manipulaciju na vodovodnom mjestu.

“Također smo pozvali sve dužnike da se prijave bez ikakvih zakonskih sankcija. Ukoliko se ne prijave sami, počet ćemo postupati po zakonu”, istakla je direktorica Muzur.

Intenzivirane su pripremne aktivnosti za što bolju implementaciju kredita EBRD-a, te sačinjene specifikacije radne snage i opreme za detekciju i monitoring.

Prema njenim riječima, rješenje za okončanje redukcija vode u Sarajevu podrazumijeva, između ostalog, uspostavljanje monitoringa na svim vodovodnim zonama i praćenje bilansa vode, popravka i rekonstrukcija mreže te onemogućavanje raznih vrsta priključaka za bespravno korištenje vode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.