Jasmin Salkić: Nije mi jasna šutnja kolega iz RS

N1

Potpisanim protokolom u Brodu o snabdjevanju Rafinerije brod prirodnim gasom, narušava se gasni sistem u BiH, smatraju u kompaniji BH-Gas.

Prije nekoliko mjeseci, našim partneri iz Hrvatske, “Plinakro”, koji ima isti sitem transporta gasa, kao i BH-Gas, žalili su se da gosp. Dodik ne da gas sa hrvatskih cijevi. Sada, ne znam pod kojim okolnostima, imate situaciju da gas može doći, samo do Broda. Dozvoljavate privatno da neko zaradi 500 miliona KM u narednih 10 godina, ne dozvoljavajući da se taj pravac proširi prema Zenici“, kaže direktor BH-Gasa Jasmin Salkić

Salkić tvrdi da mu nije jasno zašto taj gas onda ide samo do Broda i zbog čega se taj gas ne pusti u druge djelove Republike Srpske, ako već neće da se širi prema Zenici.

Ono što je vrlo bitno, nije mi jasna šutnja kolega iz RS, naročito GASRES-a, da ona neće snabdjevati gasom Brod, da se nije iznašao način da se napravi transportni sistem, pa da se višak njihovog gasa može prodavati Rafineriji, pa bi te pare opet ostajale u budžetu RS i tim parama bi razvijali sistem. To nama predstavlja veliki problem. Ovakvim potpisom, uništava se pravac Brod- Zenica. Teško će sutra neko nekoga ubjediti da gradi taj pravac. Ono što je vrlo bitno, izgraditi taj prava Brod-Zenica košta 100 miliona eura. To nisu nikakve pare u gasnoj industriji“, dodaje Salkić

On kaže da je potreban novi pravac snabjedavanja, odnosno izgradnja gasovoda. Postoje tri pravca koji bi se mogli graditi. Iz pravca Novog Travnika prema Splitu, prema Krajini. Najisplativiji pravac je Zenica-Brod.

On je najisplativiji. Oko 40 miliona KM samo će rafinerija u Brodu kupovati gasa. Zamislite sada koliko bi to bilo isplativo, kada uzmemo u obzir gradove Doboj, Tešanj, pa sve prema Zenici i ako uzmemo u obzir I druge industrijske kupce. U našem biznisu bi to značilo jer bi mogli da vraćamo I druge dugove koje imamo prema važećim međunarodnim ugovorima“, smatra Salkić

Salkić ističe da je iterkonekcijski pravac gasovoda Brod-Zenica u planu i Evropske energetske zajednice.

Obratili smo se EEZ-u da nam objasni šta znači ovaj današnji događaj u Brodu. Prije nekoliko dana Janez Kopač je tražio da se usvoji Zakon o regulatoru električne energije I gasa. Ovaj Zakon nije dobar, jer verifikuje sitaciju da svako može ući u BiH I raditi na tržištu ove zemlje šta hoće“, tvrdi Salkić

No nisu to jedini problemi za kompanije koje se bave gasom u BiH. Veliki problem postoji u dugu Rusiji. BiH je za “ratni dug” Rusiji zbog korištenja gasa od 1991. do 1995. godine, dugovala 104,8 miliona dolara, a od 2009. godine, kada je počela otplata, Federacija BiH vratila je oko 6 miliona dolara. Ostalo je 98 miliona dolara duga prema Rusiji. Republika Srpska odbija da učestvuje u plaćanju tog duga, iako su, kažu u BH-gasu, opštine u Republici Srpskoj koristile gas tokom rata u BiH.

Ima to zabilježeno, kako je gdje i ko trošio. Zato je smiješna izjava, neka plate oni u Federaciji. Nije baš to tako. Lako je uzeti pare i podjeliti, kao Klirinški dug, a kada treba nešto platiti od dugova, ostavlja se našim kompanijama u Federaciji koje su od javnog interesa. Ovdje nema privatnih interesa, jer ovaj gasovod ne snabdjeva samo Sarajevo, već i Birač. I kada govorimo i o Brodu, vezano za zagađenje zraka. Pa šta ćemo sada. Ako nema gasa, onda i Sarajevu prijeti zagađenje.

Salkić kaže da su i ranije stizala upozorenja od Ruske Federacije, da je ovo spor način otplate duga

Postojala je i ideja da se pravi Gasna termoelektrana, međutim da bi se ona pravila, mora postojati novi pravac snabjedavanja. Kapacitetno, ovaj sadašnji gasovod zimi je, kaže, pun svaki dan kao šibica. Sarajevo na -10, zimi povuče 1.200.000 do 1.400.000 kubika dnevno, a ukupni kapacitet sadašnjeg gaosovoda ima 1.800.000 kubika.

Na to dodajte Mital, dodajte Birač i imate popunjen kapacitet“, zaključuje Salkić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.