Ilić za N1: Dejtonski sporazum pronađen tokom pretresa

Vijesti 31. okt 201721:06 > 21:17
N1/Ilustracija

Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske potvrdio je za N1 da je večeras na Palama pronađen original Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku.

“Mogu vam potvrditi to da je pronađen primjerak. O identitetu osobe ne mogu govoriti zato što se vodi krivični postupak”, kazao je Ilić za N1. On je dodao da su imali informaciju operativnog karaktera.

“Nakon toga smo dobili smo naredbu suda, izvršili pretres i predali sudu i to je to. Radi se o Dejtonskom sporazumu na engleskom jeziku”, naveo je Ilić za našu televiziju.

Ovu informaciju ranije nam je potvrdio i direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum.

“Mogu vam potvrditi da je danas bilo lišenje slobode, da smo to pronašli i da je lice predato tužilaštvu Banjaluci”, kazao je je Ćulum za N1. Kako je potvrđeno, uhapšena je osoba inicijala K. Ž zbog postojanja mogućnosti trgovine utjecajem i zloupotrebe.

Mediji u RS navode da se radi o Željku Kuntošu, nekadašnjem članu obezbjeđenja i bliskiom saradniku Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, a danas savjetnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Podsjetimo, nekadašnji predsedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u februaru 2008. godine je upoznao javnost o tome kako je izgubljen originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma iz arhive Predsjedništva BiH.

Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine, okončan je troipogodišnji rat u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.