Terzić o pronalasku Dejtonskog: Ništa nije slučajno!

Vijesti 31. okt 201721:53 > 22:05
N1

Politički analitičar Almir Terzić je povodom pronalaska originalnog primjerka Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku putem Facebook statusa iznio interesantan stav.

Podsjetimo, originalan primjerak na engleskom jeziku Dejtonskog mirovnog sporazuma je pronađen na Palama prilikom pretresa stambenog objekta kada je uhapšena jedna osoba. Tu informaciju je za N1 potvrdio Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske.

Politički analitičar je na Facebooku napisao:

“Čekaj, je li to znači da visoki predstavnici, UO PIC-a i ostali koji su nametali zakone, pa čak i amandmane na Ustav, smjenjivali i određivali sve godine nisu znali šta piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu?! Znači li to da su se zakoni donosili i ustanove formirale, a da ne znamo da li su one već bile tamo predviđene?! Pa, samo naivan može povjerovati da je u BiH postojao jedan originalni sporazum. I samo naivan može povjerovati kao da se pojavio baš sada, 22 godine poslije. U ovo vrijeme i ovim okolnostima. Već odavno se valjamo po blatu i dnu. Ali, smo izgleda nadmašili sami sebe i propali i kroz dno, još dublje. Majstori smo za cirkus. Ko zna zašto baš sada?! Ništa nije slučajno.”

N1

Almir Terzić je za N1 kazao da se u sastavu Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nalazi tekst Ustava BiH koji broji 12 članova i 2 aneksa i kojim se jasno definišu nadležnosti i ingerencije države BiH i entiteta prepisanih iz Dejtonskog sporazuma.

Iluzorno je stoga govoriti da se de facto Ustav BiH svih 22 godine provodio na pamet i bez osnove. Sve što se do sada radilo bilo je u skladu sa Ustavom BiH čiji je Dejtonski sporazum sastavni dio. Nikakav K.Ž. nije bio čuvar državnosti BiH, niti je kod njega bila tajna tople vode. Sve je i do sada pisalo. Pa ne želi valjda neko reći da je država BiH ilegalno funkcionisala 22 godine i da sve zavisi od tobože pronađenog dokumenta za kojeg se zapravo prvo treba ispitati porijeklo i utvrditi o čemu se radi.

N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.