Kovačević: RS je uspjela da pronađe svoj Dejtonski sporazum

Vijesti 01. nov 201709:35 > 10:08
N1

Političke turbulencije u Banjaluci prati Snežana Mitrović, koja je razgovarala sa Radovanom Kovačevićem, članom GO SNSD-a, o pronađenom originalnom primjerku Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i o suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Kovačević je rekao kako bi volio da Dejtonski sporazum pojedini iz Sarajeva pročitaju, jer ima utisak da neki nisu nikada.

Volio bih da ga neki u Sarajevu pročitaju, jer imam osjećaj da ga pojedini nisu pročitali. Nemam više informacija od onoga što se pojavilo u medijima u vezi pronalaska, ali znam da je tu nešto veoma čudno da su svi originalni sporazumi nestali – nestao je onaj u Sarajevu, u Beogradu, i onaj koji je u posjedu RS, a sada je RS svoj primjerak uspjela da pronađe. Nadam se da će i ostali da ga pronađu“, komentarisao je Kovačević.

Na pitanje šta ako pronađeni primjerak ne bude istovjetan je rekao kako mu to “ne bi bilo čudno za BiH”.

“Mi imamo tri viđenja Dejtonskog sporazuma”, istakao je.

Po Dejtonskom sporazumu visoki predstavnik nema ulogu kakvu mu je tzv. međunarodna zajednica dala i to je suština. Mi nemamo i ne živimo dejtonsku BiH kakvu smo trebali da živimo. Jedini način da BiH opstane je ako budemo gledali na nju tako da imamo jaku RS i jaku Federaciju“, naglasio je.

O suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH je kazao: “Po originalnom Dejtonskom sporazumu, Sud i Tužilaštvu ne postoje, odnosno BiH nema nadležnosti u oblasti pravosuđa. Što se tiče opozicije, RS je potrebno jedinstvo, a kada ne postoji, RS je ranjiva. Narod u RS je jedinstven, ali imamo opoziciju koja se ponaša kao da je opozicija RS. Poslije izbora 2018. njihov stav će biti nebitan jer će njihovo postojanje u Narodnoj skupštini biti neznatno“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.