Potvrđeno za N1: Željko Kuntoš pušten da se brani sa slobode

Vijesti 01. nov 201713:16 > 13:18
N1

Željko Kuntoš (48) sa Pala, u čijoj kući je policija RS-a jučer pronašla, kako je saopćeno, originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, pušten je da se brani sa slobode jer nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora - potvrdila je za N1 Dragica Tojagić, rukovoditeljica opštih i administrativnih poslova u Republičkom

”Željko Kuntoš koji je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave ispitan je danas od strane Republičkog javnog tužioca nakon čega je pušten da se brani sa slobode, s obzirom da nisu postojali zakonski razlozi za određivanje pritvora. Kuntošu se stavlja na teret da je u prethodnom periodu, za sada na neutvrđen način, pribavio originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma te ga sakrio i držao u svojoj kući na Palama gdje je isti pronađen prilikom pretresa od strane pripadnika MUP-a koji je izvršen po naredbi nadležnog suda. Istraga se nastavlja, a postupajući tužilac će odlučiti u kojem smjeru će se dalje odvijati rad na ovom predmetu”, kazala je Tojagić za N1.

Kuntoš je, podsjećamo, jučer predat u nadležnost ovog Tužilaštva, nakon jučerašnjeg hapšenja zbog sumnje da je izvršio krivična djela trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Sumnjiči se da je, nakon što je došao u posjed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, napisanog na engleskom jeziku, tokom ove godine nudio dokument na prodaju s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.