Nezirović: Zaključci VSTV-a nanijeli štetu sudskom sistemu

Vijesti 01. nov 201714:19 > 14:38
YouTube / SENS

Sudija i član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Goran Nezirović komentarisao je za N1 posljednje zaključke VSTV-a BiH te negativne reakcije na određene dijelove zaključaka.

O optužbama kolega da su zaključci urađeni po nalogu određenih političkih struktura, da VSTV radi po principu zloupotreba, ucjena, je komentarisao: “Ja ostajem kod svog stava i smatram da su ovi zaključci nepromišljeni, ishitreni i da su već nanijeli štetu ugledu i instituciji VSTV-a, kao i cjelokupnog sudskog sistema. Samim usvajanjem tih zaključaka narušen je ugled ovih institucija a naročito zaključaka navedenih pod brojem 3 do 5“.

Nakon jedinstvene reakcije gotovo svih relevatnih međunarodnih faktora u BiH bilo je za očekivati zakazivanje vanredne sjednice VSTV-a i stavljanje van snage zaključaka pod brojem 3 do 5. Međutim, kako VSTV BiH nema pravilnu komunikacijsku strategiju, pa ni strategiju za krizne situacije, a stvorena je krizna situacija, desiće se najavljeni TV duel gospodina Perića i gospodina Tegeltije koji zapravo ne rješava situaciju. U svakom slučaju, ono što je dobro u tom najavljenom TV duelu je to da se razbije zid straha i ćutanja i da pravosudna zajednica najzad kritički progovori i da svoj doprinos stvarnoj reformi sudskog sistema“, dodao je Nezirović.

Kazao je i kako u tom slučaju on podržava istup Vojislava Dimitrijevića, sudije Vrhovnog suda RS.

Ne treba stvar ovdje zamagljivati sa raspravom o tome da li zaključak broj 5 VSTV-a podrazumijeva provođenje nekog kontradiktornog postupka, kako to govori kolega Tegeltija. Suština je u tome da se kroz taj zaključak broj 5 zapravo uvodi selektivna lustracija i to isključivo sudija i tužilaca. Dakle, ja nemam ništa protiv lustracije ali lustracije svih segmenata društva, počev od pripadnika i nosilaca izvršne vlasti i zakonodavne vlasti i policijskih agencija, obavještajnih agencija, urednika, novinara, dakle svih segmenata društva, ali takva lustracija ne može se normirati kroz dopunu odredbe člana 44 Zakona o VSTV, nego donošenjem zakona o lustraciji“, naglasio je za N1.

Rekao je i kako je za donošenje takvog zakona potreban potpuni društveni konsenzus za koji je siguran da ga za sada nema.

Ja ne bih imao ništa protiv donošenja zakona o lustraciji. Bitno je reći da već sada imamo dovoljno mehanizama i kroz disciplinski postupak kao i kroz krivične postupke da iz sudskog sistema odstranimo bilo koga ko se tokom ratne prošlosti, za koga se dokaže da je kršio i da je odgovoran za kršenje ljudskih prava“; istakao je Nezirović za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.