Čović se susreo s generalnim guvernerom Australije

Vijesti 01. nov 201715:37 > 15:39
Fena

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Canberri s generalnim guvernerom Australije Sir Peterom Cosgroveom.

Prije susreta s generalnim guvernerom Australije, Čović je položio vijenac u Ratnom memorijalu Australije, te na taj način odao počast žrtvama australske vojske.

Na sastanku su Čović i generalni guverner Cosgrove razgovarali o sveukupnim odnosima BiH i Australije, ali i trenutnoj političkoj situaciji BiH, te njenom napretku na putu euroatlantskih integracija i prijemu BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Predsjedavajući Čović je informirao Cosgrovea o preostalim obavezama koje BiH mora ispuniti za aktiviranje MAP-a, te istakao nadu da će BiH aktivirati Akcioni plan već do kraja ove godine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U saopćenju se navodi da, iako BiH već ima određenu saradnju s NATO-om kroz učestvovanje u mirovnim misijama širom svijeta, punopravno članstvo u Savezu bit će dodatni garant stabilnosti i miru ne samo našoj državi, nego i u regiji.

Čović je također izrazio očekivanja da će Australija podržati pristupanje Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Generalni guverner Cosgrove pružio je podršku naporima koje BiH ulaže kada su u pitanju zahtjev za članstvo u EU i NATO, te istakao kako udaljenost Australije i BiH neće biti prepreka za izgradnju još boljih odnosa naše dvije države.

Na kraju susreta Čović je zahvalio generalnom guverneru za podršku, te ga pozvao u posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se također u Sydneyu s predstavnicima krovnog Australsko-bosanskohercegovačkog kulturnog udruženja, koji su ga informirali o svom djelovanju.

Kazali su da kroz svoj rad, posebno djelovanjem kulturno-umjetničkog društva, nastoje sačuvati od zaborava sve lijepe običaje, kulturu i jezik svoje domovine. Također su istakli kako obilježavanjem svih važnijih datuma žele izraziti ponos na svoje porijeklo.

Čović je ovom prilikom istakao da je njihovo djelovanje izuzetno važno za očuvanje veze s domovinom, te im pružio podršku u nastavku djelovanja – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.