Brčko od danas bogatije za osam mladih doktora medicine

Vijesti 01. nov 201716:38 > 16:41
InfoBrčko

U JZU "Zdravstveni centar" Brčko distrikta BiH danas je sa radom počelo osam mladih doktora medicine.

Generalni direktor JZU prim. dr. Nihad Šibonjić kazao je da se mora popunjavati sa novim mladim doktorima i da će građani ove zajednice u budućnosti sa mladim doktorima i specijalistima imati uslove za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu,

“Naša ustanova trenutno ima 28 odobrenih specijalizacija od kojih većina njih je već započela. Mi moramo popunjavati kadar mladim doktorima koji će zamijeniti one koji odu na specijalizaciju, a i oni će doći na red za svoje specijalizacije. Ja vidim tu jedan prosperitet, napredak i vidim da će građani ove zajednice u budućnosti sa ovim mladim doktorima i specijalistima imati uslove za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Sve dok možemo popunjavati sa mladim kolegama ovdje neće biti problema”, kazao je Šibonjić.

Prvi zmajenik generalnog direktora JZU “Zdravstveni centar” Brčko prim. dr. Dušan Stokić kazao je da je dolazak novih mladih doktora napredak za JZU, a u toku svog obraćanja novim zaposlenicima dao je i nekoliko korisnih savjeta za uspješnog ljekara.

“Ovo je napredak za JZU i potrebno je dovoditi mlade doktore. Ljekar da bi bio dobar ljekar pored znanja i učenja, prosjeka i vještina koje stiče i uči u toku rada mora da zadrži i one ljudske kvalitete i da ih razvija, jer ako nemate dobru komunikaciju sa kolegama, a sa pacijentima posebno, vi niste dobar i kompletan ljekar”, kazao je Stokić.

On je napomenuo da u sljedećih četiri do pet godina u penziju će otići 25 ljekara dodajući da je to podatak posljedice nebrige rukovodstva u ranijem periodu.

“U sljedećih četiri do pet godina u penziju će otići 25 ljekara i to je posljedica jedne nebrige u ranijem periodu. Vi da bi ste u bolničkom odjeljenju zadržali kontinuitet rada morate da, barem na ovim većim odjeljenima, svakih pet godina pošaljete jednog ljekara na specijalizaciju. To se nije radilo nekih desetak godina, odnosno prije nego što je formirana JZU, i to su sada posljedice toga. Mi trenutno imamo 28 ljekara na specijalizaciji. Ove godine smo poslali zahtjev gdje će biti još 8 specijalizacija. Mi smo maksimalne napore uložili. Kada ode i ovih 8 ljudi i ovih 28 to će biti 36 ljekara. To na godišnjem nivou JZU košta 2 miliona maraka, ali to je investicija za budućnost. Mi sad to radimo dok oni prije koji su rukovodili zdravstvom nisu radili. Moramo to raditi ako mislimo na budućnost”, kazao je Stokić.

Dodajući da pored svega i iz brčanskog zdravstva odlaze u inostranstvo na rad.

“I odavde odlaze ljudi. Imali smo par specijalista koji su pokazali interes da rade kod nas. Jednog smo primli i imamo još jednog, međutim ne dolaze oni ovdje zato što je dobro, nego zato što je lošije tamo gdje su bili. Ako pored i ovih finansijskih problema uspijemo do kraja godine povećati plate to bi bila neka stimulacija za ljude da ostaju ovdje, posebno mladi. Prošle godine su tri ljekara otišla odavdje, a među njima i jedan specijalista”, kazao je Stokić.

Dr. Adnan Hasanović iz Srebrenika je jedan od osam mladih zaposlenika i danas mu je prvi radni dan u brčanskom zdravstvu.

“Nakon završne konkursne procedure danas je prvi moj radni dan u JZU Brčko. Ovo je idealna prilika za mlade ljekare da se usavršavaju, stiču nova radna iskustva i priliku za specijalizaciju. Iskustva imam i radio sam više od godinu dana kao ljekar medicine. Pored porodične medicine psihijatrija je moj drugi izbor i to je, također, nešto što volim”, kazao je Adnan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.