Akcija SIPA-e, uhapšeni članovi kriminalne grupe

Vijesti 01. nov 201716:48 > 16:51
Ilustracija

U nastavku operativne akcije kodnog naziva “Bond”, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su danas na području Banja Luke, Zenice, Ključa i Cazina, izvršili pretrese četiri stambena objekta, ostalih prostorija i pokretnih stvari i pritom uhapsili dvije osobe.

Tokom višemjesečne istrage obuhvaćeno je više osoba, za koje postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, sa tačno podijeljenim ulogama, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili međunarodni promet akciznih proizvoda – cigareta, na način da su u kontinuitetu cigarete nabavljali u Bosni i Hercegovini, a potom ih krijumčarili u zemlje Evropske unije.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, sim kartice i drugi predmeti koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, a sve u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona BiH „Produženo krivično djelo“.

Provedenim istražnim radnjama u okviru ovog predmeta, do sada je privremeno oduzeto ukupno 1850 šteka cigareta u vrijednosti od oko 92.500 konvertibilnih maraka.

Nakon kriminalističke obrade, uhapšene osobe će biti predate nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.