Radončić: Izetbegović me molio mjesecima za koaliciju

Vijesti 01. nov 201718:22 > 18:37
N1

Gost emisije Dan uživo na N1 televiziji bio je predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Bakir Izetbegović nedavno je izjavio da niko od Bošnjaka ne treba koalirati sa Fahrudinom Radončićem. 

To je neozbiljna izjava. Nakon izbora 2014. godine isto tako je melodramatično govorio da nikada neće sa SBB-om. Za godinu dana je kumio i molio mjesecima. Pravio je od mene najuspješnijeg i najboljeg Bošnjaka, molio me i tako smo ušli u koaliciju. Sada je opet u svojoj negativnoj fazi i mislim da nije bitno šta on kaže. Važno je šta kažem ja i SBB“, izjavio je Radončić za N1.

Radončić je u Bihaću izjavio da će izbori 2018. godine biti historijski.

Društvo se polarizovalo. SBB je ponudio svoj koalicioni kapacitet, dali smo SDA sve ministarske i direktorske pozicije. Nismo htjeli ući u koaliciju zbog pozicija, već zbog društvenog dobrobita. Izetbegović koristi situaciju za radikaliziranje stanja prema Bošnjacima, Hrvatima i Srbima. To je guranje BiH u amanet nekome ko je bio 500 godina osvajač na ovim prostorima“, dodao je lider SBB-a.

  On je istakao da će to biti historijski raspleti jer SBB želi da BiH pripada evropskoj zajednici.

Ili ćemo ići prema EU i Americi ili nazad u historiju 500 godina nazad da nas neko ostavlja u amanet Istanbulu, Erdoganu ili nekome drugome“, smatra Radončić.

Da li je tačno da dogovarate koaliciju sa Nerminom Nikšićem i Željkom Komšićem, odnosno da ćete biti na zajedničkog listi? Vi kao kandidat za člana Predsjedništva BiH, Nikšić kao federalni premijer, a Komšiću bi pripala pozicija ministra vanjskih poslova BiH?

To nije tačno. Takvih pregovora nije bilo. Sa druge strane, SDP i DF potpuno istovjetno vide budućnost BiH kroz koncept euroatlantskog puta BiH uz čuvanje naših tradicija. Ne vidim da SDP i DF dijele stav sa SDA u smislu radikaliziranja. SDP i DF nisu dobro prošle u koaliranju sa SDA. Iskreno se nadam da će nakon izbora 2018. godine pobijediti sa makar 2/3 glasova ovaj koncept na kojem su SBB, DF i SDP“, mišljenja je Radončić koji nije isključio mogućnost koaliranja sa SDP-om i DF-om.

Kakav stav imate prema HDZ-u i SNSD-u?

Prije 8 ili 10 godina nisu htjeli čuti da je HDZ legitimni pobjednik kod Hrvata, a prije tri godine SNSD je kao pobjednik u RS-u isključen iz vlasti. Moramo poštovati volju građana. Ono što Hrvati i Srbi izaberu kao legitimni birački izbor, mi ćemo poštovati“, odgovorio je predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH.

Da li je politika Dragana Čovića i Milorada Dodika dobra za BiH?

Kao što kažem Izetbegoviću da BiH neće ići turskim retrogradnim putem, isto tako Dodiku kažem da BiH neće biti ruski priljepak“, prokomentarisao je Radončić i nastavio o Čoviću:

Čović je doveden u situaciju da su Hrvati u BiH majorizirani zbog nepameti politike koju je neko projektovao i birao im predstavnike. Hrvati se osjećaju ugroženo. Čović je vješt političar, ali ima dovoljno prostora da Bošnjaci naprave pametne poteze i da Hrvati samostalno biraju svoje predstavnike, ali i da Čović mora pokazati korektivne faktore.

U javnosti se često može čuti da se sa Draganom Čovićem najbolje slažete. Je li to istina?

To nije tačno. Čović i ja imamo građanski dobar odnos. Iza montiranog procesa protiv mene stoji direktno Bakir Izetbegović. Dragan Čović je kod mene kao pritvorenika došao da popije kafu. To su ljudske geste koje morate poštovati. A onda SDA jaše po tome da smo Čović i ja posebni prijatelji. Kao što imam korektne odnose sa svima, tako imam i sa Čovićem“, odgovorio je Radončić.

Niste prisustvovali glasanju u Domu naroda za izmjene Izbornog zakona.

Da sam bio, glasao bih protiv prijedloga HDZ-a kao i ostali u Klubu Bošnjaka. Nikada se nije desilo da sam glasao različito od kolega iz SDA. Može Izetbegović pričati gluposti, ali Klub Bošnjaka, koji čini nas pet, djeluje jedinstveno“, izjavio je Radončić.

Ne sviđa Vam se prijedlog HDZ-a za izmjene Izbornog zakona. SDA najavljuje svoj prijedlog, ali ga još nisu prezentovali. Šta mislite o tome?

Moramo promijeniti cijeli izborni zakon. Nedopustivo je da imamo jedan izborni krug za predsjednika. Jedina smo država u svijetu s jednim krugom izbora za predsjednika. Neko sa 25 posto glasova govori u ime svih Bošnjaka. Da je bio drugi krug, Bakir Izetbegović ne bi bio član Predsjedništva. U drugom krugu svi glasovi ostalih kandidata (Hadžiomerovića, Suljagića, Halilovića…) bi bili protiv Izetbegovića. Bošnjaci ne žele da idu Bakirovim putem. Mi trebamo poštene izbore, elektronski način glasanja i providne glasačke kutije. A onda riješiti pitanje presude Sejdić-Finci i Ljubić“, poručio je Fahrudin Radončić.

Radončić je već najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

To ih ja plašim kandidaturom. Kandidata će odlučiti organi stranke, a SBB je ozbiljna stranka. U martu ćemo tražiti kandidature od općinskih i kantonalnih odbora“, rekao je Radončić i ostavio kao otvorenu mogućnost da on, ipak, ne bude kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Ambasadori Cormack i Wigemark su na sastanku sa Radončićem poseban akcenat stavili na iznimnu važnost donošenja zakona o akcizama i izmjenama Izbornog zakona. SBB je protiv akciza?

Između ostalog govorilo se i o akcizama. Četiri puta smo glasali za akcize i nismo dobili transparentnost kako će se trošiti novac. SBB to neće podržati. Nećemo dati da novac ide u autoputeve koje radi turski Cengiz, a da od kredita koje podižemo dajemo novac Cengizu koji u kešu donosi novac i daje pojedinim strankama – SDA“, odgovorio je Radončić.

Delegacija Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) koju je predvodio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić susrela se delegacijom Evropske pučke partije (EPP), na čelu sa predsjednikom EPP-a Josephom Daulom.

To je bio brutalno iskren razgovor. Bila mi je čast razgovarati s njim. On je, kada je situacija u BiH, čak imao i strožije dijagnoze od nas ovdje. Kazao je da zemlja mora krenuti naprijed, da se mora izvući iz radikalnog desnog puta, na evropske integracije, da pripada narodnim strankama i da u njima vidi rješenje“, ispričao je Radončić.

Radončić je istakao da se on apsolutno zalaže da NATO, a vojnu neutralnost koja je izglasana u NSRS je nazvao “Dodikovim avanturizmom”.

Bošnjaci nisu za Džamahiriju i 200.000 mrtvih. Za Bošnjake ne postoji drugi put osim NATO-a. Za nas su stavovi NSRS-a nepostojeći i mi smo posvećeni NATO putu“, izjavio je Radončić.

Svetlane Cenić je imenovana na funkciju predsjednice Nadzornog odbora JP BH Telecom. Nju je na tu poziciju predložio SBB.

SBB će tražiti društvo jednake šanse. Da eksperti rade ekspertski posao. Ona nije član SBB. A tu je jedna vrsta fašizma izbila, da srpkinja bude na čelu BH Telecoma jer je to navodno bošnjačka firma. O čemu se mi onda razlikujemo od Dodika i drugih nacionalista? Nekoga je strah šta će naći u finasijama Telecoma. Od te firme SDA se finasira 20 godina. Mene nije strah“, poručio je Fahrudin Radončić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.