Zaključci VSTV-a pokrenuli lavinu nezadovoljstva i optužbe

Vijesti 01. nov 201718:43 > 19:30
N1

Pravosudne institucije ponovo u centru afere. Nakon Zaključka da se provjerava ratna prošlost sudija i tužilaca i ostavi mogućnost razrješenja bez disciplinskog postupka, na račun VSTV-a brojne osude.

Sudija Državnog suda, Branko Perić, optužio predsjednika VTSV-a, Milana Tegeltiju da radi po Dodikovom nalogu. Protiv Tegeltije i sudija Vrhovnog suda RS, Vojislav Dimitrijević ali i dio Udruženja sudija i tužilaca Federacije. Tegeltija Perićeve navode nazvao lažima.

Tegeltija je u dogovoru s Miloradom Dodikom realizovao zaključke. Većinu u VSTV postigao trgovinom utjecajem. U instituciji na sceni: ucjene, ad hoc koalcije, zloupotreba položaja. Optužuje sudija Branko Perić. Tegeltija odgovara: “Perić ima pravo na mišljenje, ali ne na bazi laži i špekulacija.” Stavove će razmjenjivati u TV duelu. Sam Tegletija nedavno je govorio o pritiscima na rad VSTV-a.

Fabrikuju se afere, etiketiraju se ljudi, članovi VSTVa tako da zaista je u tim uslovima jako teško raditi“, rekao je
Milan Tegeltija, predsjednik VSTV.

No, nije se samo gotovo cjelokupna međunarodna zajednica okomila na Tegeltiju. Niti sudija Perić. Bivši sudija banjalučkog Vojnog suda, čiji je član bio i sam Tegeltija, Vojislav Dimitrijević – danas s pozicije sudije Vrhovnog suda RS – upozorava Tegeltiju:

Sumnjam u dobronamjernost pomenutog zaključka i osnovano smatram da se radi o pokušaju zaobilaženja krivičnog i disciplinskog postupka, a u svrhu lakog odstrela nepodobnih sudija. Želim da ti otvoreno kažem da ću se svim pravnim sredstvima boriti protiv ovoga zaključka“, kazao je Vojislav Dimitrijević, sudija Vrhovnog suda RS.

Šteta VSTV-u već je ozbiljno nanesena ovim slučajem – kaže član Vijeća, Goran Nezirović. Trebalo je zakazati vanrednu sjednicu i povući Zaključke, no VSTV nema strategiju za krizne situacije – što ova i jeste.

Goran Nezirović, član VSTV-a: “Ja nemam ništa protiv lustracije ali svih segmenata društva počev od pripadnika I nosilaca I izvršne, zakonodavne vlasti, policijskih agencija, obavještajnih agencija, urednika, novinara dakle svih segmenata društva ali takva lustracija se ne može normirati kroz dopunu odredbe člana 44. Zakona o VSTV nego donošenjem zakona o lustraciji.

Iz Ministarstva pravde upozorenje – Visoko sudsko i tužilačko vijeće niko ne kontroliše.

Nemamo žalbe na odluke VSTV-a to su sve stvari koje se nužno moraju mijenjati i reforma pravosuđa treba početi s izmjenama Zakona u VSTV. Kada je u pitanju zavisnost o politici podsjetio bih na izbor sudija u Čitluku – imali smo izbor dva suca i nakon izvjesnog perioda ta ista odluka se našla na dnevnom redu VSTVa. Kako je to uopšte moguće kada ne postoji žalba na odluku“, istakao je Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH.

Na probleme u državnom pravosuđu, posebno Tužilaštvu, upozorava se već neko vrijeme. Vrh strukture upravo je VSTV. Pitanje je da li će postojati konsenzus za izmjenu Zakona kojim bi se iz institucije izbacili advokati – a sam VSTV podijelio na dva dijela – sudije i tužioce. Veliki broj funkcionera i građana na pravosuđe trenutno gleda ovako:

Imate situaciju da se za tužitelje i sudije postavljaju osobe čiji su supružnici na potjernicama u BiH već četiri pet godina imate ljude koji dolaze direktno iz političkih stranaka ili političkih procesa koje su vodili, kada uzmete za primjer Tužilaštvo BiH u prošloj godini imate potvrđene samo 24 optužnice“, izjavio je Damir Bećirović, zastupnik u Parlamentu BiH.

I kako mjesecima upozorava državni ministar sigurnosti, Dragan Mektić – u zaobilaženju ozbiljne borbe protiv, prije svega kriminala i korupcije – rad državnih pravosudnih institucija u proteklom periodu obilježili su disciplinski postupci, krivični postupci, smjene, optužujuće prepiske, interne borbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.