Reakcije iz RS na pronalazak Dejtonskog sporazuma

Vijesti 01. nov 201719:04 > 02. nov 2017 08:04
N1

Željko Kuntoš koji je uhapšen jučer na Palama zbog sumnje da je pokušao da proda originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma, pušten je danas na slobodi.

U MUP-u RS tvrde da je Kuntoš imao originalni primjerak najvažnijeg dokumenta u BiH, a tokom ove godine nudio je ovaj dokument na prodaju i tražio 100.000 KM. Međutim, postavlja se pitanje, kakav je dokument imao Kuntoš, s obzirom da pojedinci tvrde kako BiH nikada nije ni dobila originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kuntoš je bivši član obezbjeđenja Dragana Kalinića, nekadašnjeg predsjednika Narodne skupštine RS.

“Naš je i orginalan pronađeni primjerak Dejtonskog sporazuma”, bez dodatvnih vještačenja poručili su iz MUP- a Republike Srpske.

Što se tiče njegove orginalnosti ovo je primjerak koji pripada RS. Originalna engleska verzija tog sporazuma. Na koji način je to potvrđeno? Pa sam Dejtonski sporazum po svom izgledu, po svojoj autentičnosti, engleska verzija. Još ćemo dati na određena vještačenja ali smatramo na put kojim je došao do tog lica da je to taj primjerak“, kazao je Darko Ćulum, direktor Policije RS.

Pronađen je u kući Željka Kuntoša sa Pala, bivšeg člana obezbjeđenja I bliskog saradanika Dragana Kalinića nekadašnjeg predsjednika Narodne Skupštine RS. Kuntoš je jučer lišen slobode, a danas pušten jer kako tvrde iz Specijalnog tužilaštva RS nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora.

Dragica Tojagić, portparol Specijalnog tužilaštva RS: “Ovaj dokument nalazi se u MUP-u i biće predat Osnovnom sudu u Banjaluci.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik poručuje političkom Sarajevu da pronađu drugi primjerak.

Eto, mi smo našli neki svoj Dejtonski sporazum. Sada ostaju drugi. I oni su imali neki svoj primjerak, pa neka nađu svoje.

Da je Kuntoš ovaj dokument mogao skrivati skoro dvije decenije sumnja bivši ministar unutrašnjih poslova RS Perica Bundalo.

Ne vjerujem. Ništa u ovoj državi nije slučajno. Bosna i Hercegovina je država kakve u svijetu nema nigdje. Dokument kakav je Dejtonski sporazum koji je osnova ukupnog društvenog uređenja u BiH mi već godinama nemamo u svom posjedu“, izjavio je Perica Bundalo, bivši ministar MUP-a RS.

U Policiji kažu da će istraga pokazati kako je Kuntoš došao u posjed ovog dokumenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.