Korać: Dodiku se dodvoravaju u Srbiji, Vučić je populista

Vijesti 01. nov 201720:24 > 20:25
N1

Poslanik u Skupštini Srbije Žarko Korać gostujući u Pressingu na N1 kazao je da Milorad Dodik nije popularan u Srbiji, ali je predmet dodvoravanja

“Vuk Jeremić je bio na predibzornom mitingu u Banjaluci i pjevao i skako sa Cecom Ražnjatović. Sve ekipe, uključujući i sadašnju vlast, misle da se dodvoravajući Dodiku je potvrda patriotizma. Njegov najveći prijatelj je Putin. Rusija ne želi Rusiju u NATO, pa čak ni u EU. RS je zgodan instrument da ograniči širenje NATO pakta. Dodik je išao u Moskvu uoči lokalnih izbora i Putin ga je primio što je nevjerovatno jer je on predsjednik entiteta. Dodvoravaju mu se u Srbiji, a prima ga i Putin. Politika Srbije u kontinuitetu je da se stalno zaklinje u integritet BiH i poštivanje Dejtonskog sporazma, a istovremeno se ćuti kada Dodik kaže da će RS biti samostalna država”, izjavio je Korać.

On je naveo da je Vučić je populista i demagog.

“Njemu odgovara da sačuva biračko tijelo. On je napravio proevropski obrti, ali je biračko tijelo isto. Skandal je bio jučer u Beogradu, kada je general Lazarević održao predavanje u Beogradu. Vulin je rekao da je to heroj. Sada imamo moralnu rehabilitaciju i restauraciju ljudi koji se pojavljuju. On je rekao da NATO proučavao kako je porazio jednu zemlju. Vučić se po meni nije odrekao nacionalističkih pozicija. On pokušava biti drveno gvožđe. Hoće da bude europejac, a pored njega Dodik govori takve stvari i Lazarević”, kazao je Korać.

O pronalasku Dejtonskog sporazuma

“Krije se običan javašluk. Mediji su prenijeli da je pronađen u stanu vozača jednog funkcionera. Navodno da je bio i zamotan burek u tome. To niko nije tretirao kao važno. Dačić je rekao da u arhivi nema Dejtonskog sporazuma. To je nemoguće. I to pokazuje njegovu neodgovornost. bilo bi smiješno da to nije slika stanja država u kojima živimo”, naveo je Korać.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.