Korać za N1: Izjava Irineja je šokantna, teza besmislena

N1

Poslanik u Skupštini Srbije Žarko Korać u Pressingu na N1 govoreći o izjavama Milorada Dodika o tome da sanja o nezavisnosti Republike Srpske kazao da je Dodikova priča užasan cinizam.

Hoće li iko probuditi Dodika iz sna o nezavisnoj RS?

“Trebamo je pogledati slučaj Katalonije da je Evropa jednodušno rekla da neće priznati nezavisnost Katalonije. Dodik to vidi. Njegova priča je njegov užasan cinizam. Poslije svih zločina, rata i užasa se okreće biračkom tijelu i kaže da će obezbjediti budućnost kakve neće biti. Birači bi sami morali biti svjesni da je ta priča tanka. Srbija nikada nije bila preko Drine, samo je bila Jugoslavija. Ne mislim da je Srbija lider na Balkanu. Vučiću odgovara ova priča jer Dodik u cinizmu istrajava, jer niko mu ne spori iz Beograda. Najbolje je rekao Stjepan Mesić kada je rekao da im je glavni grad Sarajevo i da tamo rješavaju probleme”, kazao je Korać za N1.

 “Veliki problem Beograda je što ne kaže ‘Ne! Vi živite u BiH i trebate pomoći da BiH bude funkcionalna država’. Ne postoji fudbalska utakmica, miting, politički događaj da Dodik ne dođe i sjedne u prvi red. On želi pokazati da je najvoljeniji sin”, naveo je Korać.

Pitanje Kosova?

“BiH je opterećena brojnim problemima, ali i Evropa gdje rastu problemi. Trenutno Evropa nije koncentrisana na Balkan. Njihovi kriterijumi su postali minimalni, bitno im je da nema zločina i ratova”.

Šta je sa crkvom. Patrijarh Irinej je rekao da je Srbija svugdje gdje žive Srbi?

“Patrijarh je dovoljno star čovjek da pamti rat i zna da je s tom parolom počeo rat i da je to bio dio programa Miloševića. Ta teza je besmislena. Evo ja ću reći, ako u BiH ne mogu živjeti zajedno Bošnjaci i Srbi u BiH, kako mogu u Sandžaku? On je rekao nešto što je većini ljudi s prostora bivše Jugoslavije, i ako to nije želio, podsjetilo na jedan program. Ta izjava je šokantna. Preko 100.000 Srba živi u Beču. Je li on misli da je i Beč srpski? To je vrlo loša izjava, koja je loše odjeknula i u Srbiji”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.