Lazović: Srpska strana tražila da Goražde bude dio RS

Vijesti 01. nov 201721:35 > 21:39
N1

Miro Lazović, jedan od članova pregovaračkog tima u Dejtonu u novembru 1995. godine, kazao je za N1 da je tih dvadesetak dana proteklo je u političkoj borbi.

“Pregovori su bili zaista teški. Najviše su se polemike vodile oko entitetskog razgraničenja jer su pregovori bili ukočeni 19. i 20. novembra zbog Brčkog. Srpska strana je zajedno sa Miloševićem tražila da Goražde bude dio Republike Srpske. Goraždanci su hrabro branili Goražde i nama u Dejtonu poslali poruku da oni to nikada neće prihvatiti jer su borci Armije BiH branili tu liniju. I kada su vidjeli da i mi čvrsto stojimo na tome da Goražde mora ostati u sastavu Federacije, onda su oni popustili i na neki način je napravljen taj koncept”, kazao je Lazović.

On je dodao da se tih 20 dana vodila politička borba između delegacija koje su predvodili Milošević, Izetbegović i Tuđman.

“Ti plenarni sastanci su najviše protekli u nesporazumima. Najviše nesprazuma u početku je bilo zbog Sarajeva i pregovori su krenuli sa Sarajevom da se prvo to riješi. Međutim, srpska strana je bila toliko široka i opširna da je to iznerviralo i Miloševića i rekao je ‘od sada ja preuzimam palicu i od sada je pregovaram u ime bosanskih Srba, Sarajevo ćemo ostaviti za kraj’. Tako da je Sarajevo riješeno na kraj. Mislim da je riješeno u bilateralnim susretima između Miloševića i Harisa Silajdžića koji je odigrao ključnu ulogu oko Sarajeva da ne bude podijeljeno na način na koji su to tražili bosanski Srbi”, naveo je Lazović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.