Bečarević: Pare nisu problem, problem je politika

Vijesti 02. nov 201710:20 > 10:51
N1

Rafinerija u Brodu snabdijevat će se plinom iz susjedne Hrvatske, a o tome šta on znači za snabdijevanje plinom Fedreracije Bosne i Hercegovine i ima li alternative ruskom plinu u BiH, za Novi dan je govorio Almir Bečarević, savjetnik direktora BH GAS-a.

Predstavnici RS i Hrvatske u Brodu su potpisali protokol o modernizaciji produktovoda za snabdijevanje brodske rafinerije plinom iz susjedne države, a o kakvom protokolu se radi, Bečarević je kazao kako se radi o protokolu kojim će se jedan stari produktovod modernizirati, kako kažu, i pretvoriti u plinovod i tim plinovodom će se snabdijevati rafinerija prirodnim gasom.

To je posao od milijarde i po kuna za deset godina, jer je ugovor potpisan dugoročno i to je bio uslov i RS je pristala a ono što je vrlo bitno i što svi trebaju u BiH da znaju je da niko nema ništa protiv da se rafinerija Brod snabdijeva prirodnim gasom. Mi iz Federacije molimo Hrvatsku i RS 15 godina da se rafinerija snabdijeva prirodnim gasom, ali ne starim cijevima koje su izgrađene ‘70-ih godina, nego da se napravi moderni gasovod iz pravca Broda do Zenice i ne samo rafineriji, nego da svim potrošačima pružimo mogućnost da koriste ekološki prihvatljiv energent, a to je prirodni gas“, komentarisao je Bečarević za N1.

Dodao je da je, kada je u pitanju rafinerija u Brodu, niko za taj ugovor nije pitao državu BiH i da niko nije bio upoznat sa tim.

Mi njih molimo da imamo i gradimo zajednički gasovod, a oni kažu šta nas briga za nizvodno. Ono što je paradoksalnije jeste da kada bismo mi sada otišli u EBRD sarajevski da razgovaramo o ovom projektu, taj sastanak bi trajao 10 minuta i 50 miliona eura bismo dobili za ovaj projekat gasovoda. Znači pare nisu problem, problem je politika. Ponavljam da niko nije protiv, nego smo svi za to da napravimo kako treba, da ispoštujemo zakone EU, da uvedemo moderni sistem a ne da koristimo cijev koja je izgrađena ‘70. godina“, istakao je..

Na pitanje kako se može reagovati na ovaj jednostrani potez gdje nije upitana država BiH je odgovorio: “Upozoravali smo da nam je prvo na istoku izgrađena stanica prije par godina da bi se snabdijevala Bijeljina i to smo rekli nije problem, ali zašto pravite stanicu na cijevi koja je stara 40 godina koja se ne održava u RS i kojom svaki novi potrošač znači manje prirodnog gasa u Sarajevu. Ali gasovod od Zvornika do Sarajeva je izgrađen zbog zaštite životne okoline, odnosno smoga. Dešava nam se da se sada gradi, a znate ko gradi, gradi ga kompanija iz Srbije. Ispada da niko u RS ne zna graditi gasovod. Šta nam se dešava u Brodu? Izgleda da niko od nas ne zna trgovati gasom, nego nam treba trgovac iz Hrvatske? Sa dvije strane smo već okruženi i postavljamo pitanje šta će se dešavati ovdje gdje je prirodni gas doveden upravo zbog grada Sarajeva. Niko nema ništa protiv razvoja, niti protiv toga da zajednički to radimo. Mi iz Federacije nudimo ruku i nema dopisa, nema sastanaka gdje nismo molili to zadnjih 15 godina i nailazili smo na zid. Uvijek je bio samo jedan razlog – hoćemo gas iz Srbije, nećemo iz Hrvatske.OK, hajde da idemo i sa tom postavkom, ali šta sad ima – prema Bijeljini sa nečega što je staro 40 godina, u Brodu jednostavno nerazumnim potezima se sad pokušava izigrati sve,ono što smo potpisali sa Hrvatskom. BH Gas je u zadnjih 11 godina potpisao tri pisma namjere sa upravo ovom kompanijom koja dozvoljava da se sa sistema Hrvatske snabdijeva rafinerija Brod“.

O tome šta ovaj protokol znači za plinovod Zenica – Brod  je rekao: “Gasovod Brod – Zenica je trebao da bude sigurnost snabdijevanja, sad je problem jer vlasti RS kažu da ih ne interesuje Federacija. Motor razvoja na tom gasovodu je bila upravo rafinerija. Mi već imamo primjera gdje određene industrijske potrošače smanjujemo u proizvodnji da bi grad Sarajevo imao prirodni plin na minus 10 i na minus 15. Nama iz Federacije je ostao samo još južni pravac, prema Splitu, međutim i tu imamo problem a on se ogleda u tome da su tranzitne tarife kroz Hrvatsku ne najskuplje u Evropi, nego nema primjera takvih tranzitnih tarifa u Evropi“.

Pitali smo ga da li BiH može biti tranzitna zemlja a on je kazao: “TAP-IAP je od energetske zajednice proglašen da nije projekat od interesa za energetsku zajednicu, dakle nemaju interesa da taj gasovod prođe onim dijelom kuda je trebalo, a to je od Albanije, Crne Gore, Hrvatske, BiH i dalje prema Zapadnoj Evropi i oni uopće ne razmatraju taj tok. Čak su napravili studiju kojom dokazuju da ovom dijelu Evrope uopće ne treba azerbejdžanski gas. Hrvatska uporno govori da treba, mi govorimo, Crna Gora, Srbija govori, ali oni kažu ne. Nameću nam se zakoni“.

U BiH će sa ovim projektima na 250 kilometara gasovoda biti 5 operatora transportnog sistema, a u Hrvatskoj na hiljade km je jedan i to državni, kao i u Srbiji“, dodao je Bečarević u Novom danu.

O alternativi je rekao: “Što se tiče plinovoda Brod-Zenica, vjerovanto nikada neće biti alternativa, a što se tiče juga da, ali BH Gas je došao do Travnika sa plinovodom 2013. i onda je sve stalo. Nisu bitne cijene gasa, niti ko će biti isporučilac već je bitna sigurnost snabdijevanja. Šta ako se desi havarija na starom gasovodu, šta će se desiti ovdje u Sarajevu? kataklizma“.

Istakao je i kako iz BH Gasa mole energetsku zajednicu da BiH predloži moderni zakon i da dva entiteta, odnosno država, usaglasi i odredi želi li prirodni gas.

Ako ne želi prirodan gas, nije problem, cijev će raditi još par godina, doživjeće smiraj i to je to“, naglasio je za N1.