GS: Hrvatska nastavlja neprijateljsko djelovanje prema BiH

Vijesti 02. nov 201711:42 > 11:46
N1

Građanski savez smatra da je potpisivanje tzv. Protokola o saradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca - Rafinerije nafte Brod" Republike Hrvatske s Vladom RS-a nastavak neprijateljskog djelovanja RH prema BiH, a koji ima za cilj da se nekad u budućnosti podeblja Hrvatska "kifla" na račun teritorije BiH.

Kako je danas saopćeno iz GS-a, nakon nedavnih prijetnji premijera Hrvatske da će BiH poslije izbora postati Mostar ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona, djelovanje ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića nastavak je specijalnog rata Hrvatske Vlade protiv BiH.

”Ministar Ćorić nakon potpisivanja protokola izjavio je: “da su Hrvatska i RS potpisale međudržavni sporazum koji otvara prostor za saradnju dvije pravne osobe”. Ovakvim djelovanjem Vlada RH pokazuje da im je važnije raditi na uništenju BiH, nego na ozdravljenju posrnulog Agrokora i čuvanju sigurnosti u regiji koja je preduslov za turističku industriju od koje Hrvatska i živi. Mi GS-u smo potrošili više od godinu dana da objasnimo javnosti da je politika Hrvatske Vlade prema BiH u neprijateljska, te da je jedini cilj takve politike ispunjavanje ratnih ciljeva, a sve na račun teritorije BiH”, saopćeno je danas iz GS-a.

Kako je naglašeno u saopćenju, ”što je više SDA, to je manje BiH”.

”GS se iskreno nada da građani BiH jasno uviđaju da SDA djelima ne pokazuje državotvornu politiku niti je državotvorna stranka. Jer kako objasniti slikanje Bakira Izetbegovića sa Kolindom Grabar Kitarović u Dubrovniku za vrijeme potpisivanja Protokola izmedju RH i entiteta RS? Dakle, Izetbegović planduje sa zvaničnicima RH koji direktno napadaju na državu BiH i saučestvuju u blokiranju izgradnje gasovoda Bosanski Brod – Zenica, kojim je blokiran dotok gasa u FBIH sa dvije strane. Sve što se događa sa BiH u skoro tri decenije vladavine SDA bez trunke sumnje potvrđuje naše stajalište da je SDA saučestvovala u svim pokušajima uništenja državnosti BiH, što potvrđuje i ovaj slučaj. Da ponovo zaključimo: što je više SDA, to je manje BiH”, navedeno je u saopćenju Građanskog saveza.

Podsjećamo, potpisivanje ovog sporazuma izazvalo je brojne reakcije u BiH, a opširnije o ovoj temi čitajte OVDJE.