Cerić se ne namjerava kandidovati za člana Predsjedništva

Vijesti 02. nov 201716:23 > 16:26
N1

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je primio bivšeg reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića.

Razgovarali su o aktuelnim pitanjima Zajednice u domovinskim zemljama i u dijaspori. Složili su se da je dužnost svakog muslimana i muslimanke da brinu o svojoj vjeri, moralu i uvjetima za održavanje zdrave i napredne porodice, zajednice i društva u cjelini.

Između ostalog, bivši reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić je također obavijestio reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića da nema namjeru da se kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva države Bosne i Hercegovine u 2018. godine, već da će se, uz suglasnost reisu-l-uleme Kavazovića, angažirati na ostvarenju misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Dr. Cerić je obavijestio reisu-l-ulemu Kavazovića da mu se bezrezervno stavlja na raspolaganje u jačanju jedinstvenog nijjeta (namjere) Islamske zajednice i spreman je uraditi sve što se od njega očekuje da Islamska zajednica nastavi svoj miroljubivi i stabilni hod kao i dosada.

Dr. Cerić se zahvalio reisu-l-ulemi Kavazoviću na njegovom predanom vođenju Islamske zajednice nakon što je od njega preuzeo ovaj teški, ali časni emanet 2012. godine. Reisu-l-ulema Kavazović je izrazio dobru volju prema prijedlozima dr. Cerića. Odluku dr. Cerića da se ne kandidira za bošnjačkog člana predsjedništva, unatoč očekivanjima i zahtjevima nekih, reisu-l-ulema Kavazović je ocijenio kao dobar znak za političko jedinstvo Bošnjaka, koje čekaju velika iskušenja na narednim izborima 2018. godine.

Stoga, dr. Cerić i reisu-l-ulema Kavazović očekuju od političara da budu na visini povijesne odgovornosti za dobrobit naroda i države svih građana Bosne i Hercegovine.