Salkić: Dodiku odjednom odgovara hrvatski gas

Vijesti 02. nov 201717:57 > 18:01
N1

Ne stišavaju se reakcije nakon odluke Vlade Republike Hrvatske da potpiše međunarodni sporazum s Vladom bh. entiteta Republika Srpska o suradnji na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim plinom krajnjeg kupca - Rafinerije nafte Brod".

Danas su i reagirali iz kompanije BH-Gas ,a prvi čovjek ove kompanije Jasmin Salkić bio je gost N1 televizije u emisiji Dan uživo.

Ako ste prijatelji BiH započnite izgradnju plinovoda do naše granice, poručili ste danas. Zašto Vas vlasti u Hrvatskoj nisu poslušale i kako komentirate sporazum koji je potpisan u Bosanskom Brodu?

BiH ima jedan ulaz gasa. Po zakonima i po Evropskoj zajednici svaka zemlja treba imati više ulaza gasa zbog sigurnosti snabdijevanja. Predviđena su tri pravca interkonekcije gasa u BiH. Prvi je južna interkonekcija od Travnika prema Zagvozdu na Split, druga je zapadna prema Krajini i spajanje sa Hrvatskom i treća Zenica – Brod koja se smatra najisplativijom interkonekcijom“, rekao je za N1 direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

On je kazao da Hrvatska, Srbija i zemlje okruženja imaju po jednu transportnu kompaniju u vlasništvu države zbog sigurnosti i da svi grade mreže na više izlaza. Plinacro je hrvatska gasna kompanija sa kojom BH-Gas godinama uspješno sarađuje, istakao je Salkić.

Sa Plinacrom imamo potpisana tri memoranduma o saradnji za tri pravca koje sam pomenuo. Iz Plinacra su nam govorili da nema šanse da se pravi interkonekcija Brod – Zenica jer sve koči gospodin Milorad Dodik“, ispričao je Salkić.

Je li BH-Gas ili netko iz državnih institucija upitan za ovaj sporazum?

Ne. BH-Gas nije upitan, nije ni federalna vlada, kao ni resorno ministarsvo, a ni državno Ministarstvo trgovine koliko znam. Znam da je ministar Mirko Šarović bio u Moskvi kada je najavljeno potpisivanje ovakve vrste protokola. Nisu bili na sastanku, ali su mogli reagovati“, kazao je gost Dana uživo.

On je kazao da je interkonekcija prsten energetske zajednice koji prolazi kroz BiH i čini prsten na Balkanu.

Iako smo najavljivali da se ovakve stvari mogu dogoditi, govorili smo da se ne to može učiniti. Na koji način je učinjen pritisak, ne znam. Ovaj plinovod je smiješan za ljude iz struke. Treba istaći i nekorektan odnos ljudi iz Hrvatske i Plinacra.”

Salkić je kazao da je kapacitet trenutnog gasovoda prema Sarajevu 1,8 miliona kubika.

Grad Sarajevo na -10 do -15 stepeni zimi troši 1,2 do 1,4 miliona kubika dnevno, a kada se dodaju ostali imate potpuno korištenje kapaciteta gasa.”

On smatra da se pravac Brod – Zenica treba zajedno graditi.

Iz Republike Srpske nekome može pasti napamet da nešto prave i kažu “imamo radove 15 dana”, a to znači da neće biti gasa“, izjavio je Salkić koji je istakao veoma slabo reakciju Evropske energetske zajednice.

Očekujete li reakciju državnih institucija? Milorad Dodik je u Beogradu rekao da ga nije briga kako će Sarajevo, i hoće li imati plina…
Salkić se prijestio sastanka sa predstavnikome uprave Plinacra koji se desio prije nekoliko mjeseci.

On se žalio da se zbog Milorada Dodika ne može razvijati mreža. Dodik je tada govorio “kakav hrvatski gas i mreža”, a onda odjednom može hrvatski gas i hrvatska mreža“, podsjetio je direktor BH-Gasa.

Gost N1 televizije je iznio još jedan zanimljiv podatak.

Hrvatskoj privatnoj kompaniji dajete posao od 500 miliona, a unutar RS imate kompaniju Gas Res koja šuti. Pitanje je zašto Gas Res ne prodaje gas Brodu, plaća porez državi i tako se razvija mreža? Nama nije jasno zašto je ovo Hrvatska uradila“, rekao je Salkić koji je kazao da BH-Gas nema niti jedne marke duga i da gasa trenutno ima.

Pitanje je kakve ćemo dobiti uslove iz Srbije jer nam ističe ugovor. Najava je da će nas opteretiti sa preko 150 posto u ijeni zbog transportnih troškova. To bi se direktno odrazilo na potrošače. To je pritisak da se slomi FBiH i BH-Gas i da imamo skup gas. Mi smo smanjili cijenu gasa i građani Sarajeva koriste najjeftiniji energent i imaju, kako volimo reći, gospodsko grijanje“, mišljenja je Salkić.