Bh. politika se umiješala i u put gasovoda

Vijesti 02. nov 201718:41 > 19:45
N1

Protokol koji su Republika Srpska i Hrvatska potpisale o saradnji na projektu gasifikacije Rafinerije nafte Brod nema obavezujući i međunarodni karakter. To je stav resornog ministra Hrvatske. Predstavnici vlasti BiH tvrde da ništa o tome nisu znali.

Svečani potpis na protokol o saradnji i optimizam. Da će pogoni Rafinerije u Brodu za godinu dana raditi na gas iz Hrvatske, a u susjednoj zemlji da će se smanjiti zagađenje u Slavonskom Brodu. Od optimizma iz Broda do ogorčenja u Sarajevu. Institucije BiH bile su potpuno isključene iz ovog procesa.

Jasno je da su potpisivanjem ovog Protokola preuzeta prava i obaveze koje po nadležnosti pripadaju isključivo državi. Postavlja se pitanje pravne prirode i validnosti zaključenog Protokola, s obzirom da se radi o međunarodnom sporazumu. Biće potrebno zatražiti dodatno ustavno-pravno tumačenje o ovakvom obliku narušavanja međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, te odlučiti o daljim oblicima zaštite međunarodno-pravnog subjektiviteta BiH“, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Hrvatski ministar koji je potpisao protokol poručuje:

Naše ministarstvo i ministarstvo energetike Republike Srpske potpisali su međuarodni akt koji nije pravno obavezujući i nema karakteristike međunarodnog sporazuma“, rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite zaštite okoliša i energetike Hrvatske.

Imao međunarodni karakter ili ne, ovaj protokol bi ugrozio sistem snabdijevanja gasom ali i moguću izgradnju gasovoda kroz BiH. Tvrde to u BH-GASu, i dodaju kako postoje tri moguće trase za gasovod. Od Novog Travnika preko Zagvozda ka Splitu, te od Novog Travnika ka Krajini. Najisplativija, i možda još važnije, uvrštena u planove Energetske zajednice je ona od Broda do Zenice.

Interkonekcijski pravac Brod Zenica je i u planovima energetske zajednice. Mi smo se obratili i Energetskoj zajednici šta ovo treba da znači. Prije par dana je gospodin Kopač ponovo tražio da se usvoji zakon na koji BH-GAS, zajedno sa resornim ministarstvom I federalnim premijerom ukazuje da nije u skladu sa Ustavom. Sadašnji prijedlog zakona verifikuje situaciju da svako može ulaziti na tržište BiH i raditi šta god hoće, ne poštujući institucije i granice BiH“, izjavio je Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

BH Gas je uputio pismo i hrvatskoj firmi ”Plinacro” od kojih traže da, ako potpisani protokol ne šteti BiH to i dokažu, izgradnjom gasovoda do granice Bosne i Hercegovine. Pitanje je hoće li time sve prepreke biti otklonjene, ili će politika u BiH odlučivati i o tome kuda će i odakle ići gasovod?