50 napada na novinarke u posljednje tri i po godine u BiH

Vijesti 02. nov 201719:18 > 19:42
N1

Danas se obilježava UN-ov dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare.

U BiH novinari su i dalje izloženi pritiscima i prijetnjama, a često su i žrtve napada.

Kolumnista Dragan Bursać zbog kritike najavljenog skupa podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću 11. jula u Banjaluci dobio je prijetnje smrću, zbog kojih je privremeno morao napustiti Banjaluku .

I Dragiša Sikimić se susreo sa prijetnama. Nakon što je napisao dvije kolumne o referendumu o danu RS i lokalnim izborima, lično mu je prijetio gradonačelnik Trebinja.

Prijavio je slučaj liniji za pomoć novinarima i OSCE-u, koji su reagovali saopštenjima, ali nikada nije našao advokata koji bi ga zastupao u tužbi .

Gradonačelnik se nakon toga odlučio na ignorisanje, a Dragiša je prestao da piše kolumne.

Moraš biti svjestan da ćeš snositi posljedice da će uništiti moj medij, da neće unuštiti mene pošto sam ja bolestan čovjek nego će aludirajući na moj invaliditet da će uništiti moj medij ja sam rekao je li to, on je rekao – “jeste”, ja sam rekao “u redu” i ja sam završio razgovor“, kazao je Sikmić za N1.

Po indeksu slobode medija, BiH nalazi na 65. mjestu. Siguran sistem prijavljivanja napada na novinare je linija za pomoć novinarima koja na godišnjem nivou primi između 100 i 120 poziva za pomoć novinarima.

Procesuira se između 45 i 65 slučajeva. Iz udruženja “BH novinari” kažu kako nema pravila te da novinare u BiH napada kada i kako ko želi, a u posljednje tri i po godine 50 puta su žrtve napada bile novinarke.

Opširnije u prilogu Nerme Turić.