Izvještaj Vlade RS: O SDA, teroristima, mudžahedinima…

Vijesti 03. nov 201708:46 > 08:56
N1

Stranka demokratske akcije je pomogla da se Bosna i Hercegovina pretvori u sigurno utočište džihadista, koji prijete BiH, Evropi i ostatku svijeta, navodi se u novom izvještaju Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

“Dosljedno svojoj islamističkoj ideologiji, SDA je tokom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavila da održava tijesne veze sa radikalnim islamistima”, ističe se u sedmom dijelu izvještaja pod naslovom “Evropski zvaničnici i novinari izražavaju sve veću zabrinutost zbog sve ozbiljnije prijetnje koju predstavljaju džihadisti u BiH”.

U izvještaju upućenom Savjetu bezbjednosti se navodi da su među evropskim zvaničnicima i novinarima sve prisutnija strahovanja zbog pretvaranja BiH u utočište terorista.

U dokumentu se citira Spiegel koji je u nedavno objavljenoj analizi napisao da njemački istražioci smatraju da u BiH postoji “desetak mjesta na kojima su selefije, sljedbenici tvrdokornog sunitskog tumačenja islama, okupile radikale, bez ikakvog uznemiravanja od organa vlasti”.

U izvještaju se naglašava da je SDA osnovana kao islamistička stranka, što je i ostala i citira “Islamska deklaracija” Alije Izetbegovića da nema mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija.

“Dosljedno svojoj ideologiji, SDA je tokom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavlja da održava tijesne veze sa radikalnim islamistima. Tužilaštvo BiH nije zatražilo pravdu za zlodjela mudžahedina nad Srbima”, navodi se u dokumentu.

Osim toga, bezbjednosni aparat BiH, kojim dominira SDA, ne uspijeva da suzbije prisustvo džihadista u BiH, piše u izvještaju.