Kako dalje: Propao sastanak o autoputu Sarajevo – Beograd

Vijesti 03. nov 201717:54 > 18:39
N1

Sastanak radne grupe koja je trebala da zasjeda u Banjaluci i utvrdi pravac budućeg autoputa Sarajevo-Beograd je propao zbog nedolaska imenovanih članova ispred Federalnog ministartva prometa i komunikacija, saopšteno je iz Vlade RS.

U isto vrijeme entitetska premijerka u Višegradu je sa načelnicima Sarajevsko-romanijske i Drinske regije, podržala trasu koja bi Srbiju i BiH spajala upravo preko grada na ćupriji.

Ako se usvoji prijedlog Republike Srpske autoput od Beograda ka Sarajevu u Bosnu i Hercegovinu će ući kod Višegrada, ići preko Ustiprače, Rogatice, Romanije do Ljubogošte kod Pala. U toj varijanti dio trase bila bi i brza cesta Sarajevo – Vardište, u dužini od oko 150 kilometara. U igri je 30 različitih varijanti ovog puta, ali i različitih cijena.

“Velike su razlike u cijenama. Raspon je od milijardu i 200 miliona do 800 miliona. Maraka, evra? Evra”, kazao je Dragan Gagić, vođa konsultantskog tima.

Novac je to koji čak i da se usaglase svi nivoi vlasti u zemlji, neće pasti s neba, slažu se i u Delegaciji Evropske unije, koji očekuju završetak rada na projektnoj dokumentaciji Sarajevo – Vardište u sljedećoj godini najkasnije.

“Mi ne radimo projekat za ovaj famozni autoput Sarajevo – Beograd, ali ova trasa mogla bi biti jedna od varijanti tog puta i pomoći iznalaženju rješenja. Ovo je jedan veoma skup, kompleksan zahvat, koji se suočava sa jednim generalnim problemom u BiH, problem malog obima prometa”, naveo je Goran Filipović, projket menadžer DEI BIH.

Upravo zbog većeg obima prometa, iz Federacije BiH insistiraju na trasi preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine ka Beogradu. Koliko je samo nesuglasja oko mogućih ruta jasno je kada se zna da unutar jedne stranke postoje različiti stavovi.

Tko bi SDS-ov Mladen Bosić u Srbiju autoputem preko svog Brčkog, dok bi Milovan Bjelica iz iste stranke preko svog Sokoca i dalje preko Višegrada. Nakon današnje propale sjednice radne grupe, sve je i dalje u magli.

“Koliko mi znamo, da je potpisan neki preliminarni protokol za izgradnju ove prometnice, preliminarno neko pismo, nešto konkretno još nije dogovoreno”, naveo je Mladen Goluža, iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Zadatak radne grupe koju je imenovao ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, a čiji je rad danas propao, bio je da uradi pripremu za sastanak resornih ministara i premijera Republike Srpske i Federacije BiH o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.