Prekinut štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo

N1

Dvadeset i dva dana nakon početka štrajka, potpisivanje kolektivnog ugovora sa kantonalnom Vladom.

Zdravstveni radnici dobili su povećanje cijene satnice sa 2,31 na 2,60 KM. Novopotpisani ugovor predviđa radnu sedmicu od 37,5 radnih sati te koeficijent minulog rada od 0,5. Iz Sindikata su prvobitno tražili satnicu od 2,75KM, ali su nakon dugih pregovora pristali na kompromis.

Djelimično smo relaksirali socijalni status uposlenika u zdravstvu Kantona Sarajevo. Da nije bilo možda nekih političkih igara, jednog drugog sindikata, pretpostavljam da bismo mogli ići na tu satnicu 2,75 što bi bio pun pogodak. No, to nismo mogli učiniti zbog toga što je dio tog zdravstvenog kolača morao otići na koeficijente doktora“, rekao je Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Upravo koeficijenti za obračun plata bili su razlog razilaženja sindikata zdravstvenih radnika. Pored sindikata koji je pokrenuo štrajk, u sarajevskom kantonu postoje još dva: Sindikat Univerzitetskog kliničkog centra koji nije štrajkovao, te Sindikat doktora medicine i stomatologije koji ima dodatni zahtjev – povećanje koeficijenata za doktore.

Meni bi bilo logično i najprimjerenije da je to jedan sindikat za jednu oblast i jednu djelatnost. Najlakše se dogovarati za dogovarati sa jednim sindikatom, a ovako idemo na tri različita kolosijeka i to nas je vjerovatno dovelo do ove situacije da već godinu dana nismo u mogućnosti da se usaglasimo“, kazala je Zilha Ademaj, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo.

Više od dvadeset dana, gotovo prazni hodnici bili su uobičajena scena u sarajevskim domovima zdravlja. Primani su samo hitni slučajevi i hronični bolesnici, ali zdravstvena njega nikome nije uskraćena – tvrde ljekari. Kantonalni premijer optimistično najavljuje bolje dane za zdravstvo, i to već naredne godine.

Danas u Kantonu Sarajevo zdravstveni radnici imaju bolje uslove nego ikad. Imaju najbolje uslovi u Bosni i Hercegovini. Pored toga što smo prihvatili njihove zahtjeve u pogledu primanja, Vlada je u rebalansu budžeta izdvojila ozbiljne novce za nabavku opreme. Da smo blizu kraja da primjenimo i taj akcioni plan koji će dodatno poboljšati usluge u zdravstvu, kako bi 2018. godine zdravstvena usluga u KS bila mnogo bolja, što svi građani očekuju od nas“, izjavio je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo.

Građani očekju i odluku Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, koji je nastavio pregovore sa kantonalnom vladom o koeficijentima. Na osnovu ishoda ovih pregovora, biće donijeta odluka o tome da li će se i sarajevski ljekari pridružiti generalnom štrajku doktora u Federaciji BiH koji je najavljen za ponedjeljak.