Investicije u BiH: Kinezi polako preuzimaju primat

Vijesti 04. nov 201718:09 > 18:11
N1

Kineske kompanije polako preuzimaju primat u izgradnji najvećih elektroenergetskih potencijala u Bosni i Hercegovini.

Termoeletrane Banovići, Tuzla. Hidroelektrane Dabar, Buk Bijela – ponude su na stolu. Konačni dogovor u rukama domaćih nadležnih institucija. I dok jedni u svemu vide otvaranje vrata svijetu – drugi se pitaju pod kojim uslovima BiH ulazi u ugovore vrijedne milijarde maraka?

Umjesto postojećih – 2027. u TE Tuzla trebao bi raditi tek jedan – Blok 7. No, gradnja još nije počela. Cijena projekta 722 miliona eura. Pregovori završeni. Kineska Exim banka kreditor. Rok otplate 20 godina. Čeka se odobrenje Parlamenta Federacije.

Ipak, čitava priča, kaže bivši direktor Elektroprivrede, ranije je bila zamišljena drugačije.Prvi u opciji za izgradnju bio je švicarski Alpiq.

“Poslije nas je došao SDP rekli su ne može samo jedna kompanija odustalo se od Švicaraca a evo danas imamo situaciju da je poslije mandata SDP-a odabrana jedna kompanija i to kineska. I ostaje samo današnji partner koji želi garanciju BiH od 750 miliona eura za izgradnju Bloka 7 – to je obmana kompletne javnosti u BiH”, izjavio je Amer Jerlagić.

Dakle, u vrijeme Vlade Nermina Nikšića – krenulo se u priču projekta Bloka 7 kao zajedničkog vlasništva. Brojne kompanije su se prijavile – na koncu su gotovo sve odustale. Među njima i japanska kompanija, a tadašnji japanski ambasador u BiH Hideo Yamazaki 2014. izjavljuje:

“Kompanija Hitachi je bila vrlo zainteresirana za ovaj projekt, ali su na kraju odustali jer je politička situacija nestabilna. Politička stabilnost je preduvjet za ulaganje japanskih kompanija. Kao što sam rekao prije par mjeseci, u Mađarskoj i Hrvatskoj posluje nekoliko stotina japanskih kompanija. U BiH ih posluje svega nekoliko, a svi uposlenici su im Bosanci i Hercegovci.”

Nakon ovoga – ostali su samo Kinezi. Blok 7 trebala bi graditi kompanija Gezhouba. Bosna i Hercegovina treba biti sretna što je jedna od vodećih ekonomskih svjetskih sila izrazila interes za, između ostalog, i ovaj projekat, kaže Zlatko Lagumdžija.

“Druga je stvar što mi imamo predrasude da kad Kinezi dođu da ulažu u energiju da je to neka tehnologija 19. i 20. stoljeća, naprotiv Kina je danas vodeća energetska zemlja danas u Kini imate više solarnih panela i vjetroelektrana nego u bilo kojoj zemlji na svijetu.”

Kineska kompanija Dongfang gradit će Blok 1 TE Banovići. Vrijednost projekata oko 305 miliona eura. 85 posto kredita iz kasa – konzorcija kineskih banaka. Iako je prema riječima nadležnih Blok 7 prioritet i ključni za stabilnost energetskog sektora – Parlament Federacije raspravljao je o Banovićima i dao prethodnu saglasnost za izdavanje energetske dozvole za građenje.

“Bloka 8 u TE Kakanj nema više uopšte istekla mu je okolinska dozvola koja je bila na pet godina a onda se pojavljuju Banovići i Banovići mimo reda i prioriteta ulaze u Federalni parlament. Kako znam oko Bloka 7 postoje istražne radnje na Tužilaštvu BiH da li su to razlozi ili je u pitanju politika i ovo što e dešava u samom SDA-u. To je pitanje za njih, ali evidentno je da Bloka 7 nema a da su Banovići bili na Palramentu još u agustu ove godine”, ocijenio je Amer Jerlagić.

Nakon nedavnog Samita u Kini – Jedan pojas, jedan put – kojem su prisustvovali i predstavnici bh. vlasti – mnogi smatraju da je ovo jedinstvena prilika da Bosna i Hercegovina iskoristi potencijale koje Kina može pružiti. No, presudna je uvijek poltika.

“Naš ministar komunikacija Ismir Jusko kaže da ima zainteresovanih kineskih investitora za izgradnju autocesta na Koridoru 5C. Pa naravno da interes postoji, međutim ako mi ne osiguramo akcize kao podršku za otplatu kredita i garancije u drugom smislu za takve projekte do njih neće doći”, izjavio je Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Prijedloga za saradnju s Kinom – na pretek. Jedan od njih je željeznička linija Ploče – Budimpešta.

“Mi predlažemo model partnerstva između NR Kine i BiH gdje će se kroz koncesiju ili neki drugi partnerski odnos omogućiti da Luka Ploče u Hrvatskoj kao i željeznički koridor koji prolazi kroz BiH do Mađarske – bude još jedna žila kucavica”, izjavio je Amel Kovačević, bivši ambasador BiH u Kini.

Nakon TE Stanari – kineski kapital bi se mogao naći, sudeći po pregovorima nadležnih u Republici Srpskoj i u hidroelektranama Buk Bijela i Dabar.