Tuđman o Izetbegoviću: Cilj je bio stvaranje unitarne države

Vijesti 05. nov 201711:57 > 12:01
N1

U organizaciji tomislavgradskog ogranka Matice hrvatske u subotu je u Tomislavgradu, u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije, upriličeno predstavljanje najnovije knjige sveučilišnoga profesora i saborskoga zastupnika HDZ-a Miroslava Tuđmana pod nazivom "Druga strana Rubikona-Politička strategija Alije Izetbegovića".

Uz autora knjigu su predstavili sveučilišni profesor Marko Tokić te novinar i publicist Mate Kovačević.

Govoreći o knjizi autor je kazao kako je Alija Izetbegović u tim povijesnim zbivanjima imao ključnu ulogu i kao predsjednik SDA i neosporni lider Muslimana, najbrojnijeg naroda u BiH, ali i kao predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Ova knjiga “Druga strana Rubikuna” analiza je, kaže, Izetbegovićeve političke filozofije i političke strategije, strategije koja je nacionalne interese konstitutivnih naroda smatrao nelegitimnim. “Izetbegović  je iz taktičkih razloga zagovarao građansku državu a strateški mu je cilj bio stvaranje unitarne države koja će biti matična država muslimanskog naroda”, kazao je Tuđman.

Analizirajući knjigu istaknuo je kako kroz nju ne nudi sintezu povijesnih i političkih prilika u BiH jer ne želi čitatelju nametnuti decidirane zaključke o političkim zbivanjima i njihovim domaćim i međunarodnim akterima što metodologija svake sinteze ima za posljedicu.

Analiza Izetbegovićeve strategije i politike muslimanskog vodstva u knjizi je prikazana kroz izvorne dokumente, tekstove, govore i pisma Alije Izedbegovića, zapisnike predsjedništva Republike BiH, zapisnike razgovora Izetbegovića s predsjednicima bivših Republika SFRJ, korespodenciju supredsjedatelja Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, izvorne dokumente mirovnih planova, službena priopćenja, dokumente službenih institucija BiH, objavljene arhive predsjednika Tuđmana, te dokumente što je Haški tribunal prihvatio kao dokaz u pojedinim slučajevima.

“Druga strana Rubikona” također se, po autorovim riječima, posebno bavi motivima koji su doveli do muslimansko-hrvatskog sukoba i ciljevima koje je muslimanska politika namjeravala ostvariti ulazeći u sukob s HVO-om kako bi demontirala političku strukturu HVO-a odnosno ukinula Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu.