Ljekari iz UKC-a Tuzla ˝štrajkovali˝ tokom pauze

Vijesti 06. nov 201713:08 > 13:09
Facebook

Uprkos sudskoj zabrani organiziranja i provođenja štrajka, ljekari Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli iskoristili su vrijeme pauze, te su se okupili u parku ispred Interne klinike kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

Ljekari u drugim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu od jutros su obustavili rad i primaju samo hitne slučajeve.

Postupajući prema tužbi sa prijedlogom za određivanje sudske mjere osiguranja, koju je Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla podnijela protiv Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, radi utvrđivanja nezakonitosti i zabrane organiziranja i provođenja štrajka koji je najavljen za danas, prošle sedmice Općinski sud Tuzla donio je rješenje prema kojem je štrajk zabranjen.

˝Poštujemo zakonske propise i nećemo se oglušiti o to, međutim želimo pokazati da se dostojanstveno i u zakonskim okvirima i dalje borimo za ostvarivanje svojih prava, te da dajemo podršku kolegama u cijeloj Federaciji. Naš pravni tim je zadužen za to i mi sudske odluke ne možemo komentarisati, a cilj nam je da pokažemo da smo uz pacijente i organizirali smo se na način da izađu kolege, ali da proces rada ne bude ometan˝, izjavila je prof. dr. Elvira Konjić, predsjednica Podružnice UKC-a Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije.

Ona je naglasila da se podiže glas za budućnost zdrastvenog sistema, te da ovo nije štrajk za ostvarivanje kratkoročnih interesa pojedinaca.

˝Želimo na dostojanstven i legalan način dati svoj doprinos tome, a suština je da doktori budu u skladu sa zakonskim okvirom, da liječnik sam odlučuje o svom radno-pravnom statusu, da ne bude uključen samo u pružanje usluga, nego da se uključi i u druge stvari tipa pravilnika, organizacije službe itd. Suština nije povećanje plaće, kao što se uglavnom pokušava prezentirati, nego se ne poštuje rad naših suradnika. Mi cijenimo timski rad, nismo ni protiv jednog uposlenika u zdravstvu, ali isto tako, treba se znati ko je nosilac posla˝, kazala je dr. Konjić.

Iz UKC-a su obavijestili pacijente da sve klinike rade punim kapacitetom.