Dodik pričao o "ciganu i gospodinu", tuđim ženama i izgledu

Vijesti 06. nov 201713:12 > 13:28
N1

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik u više navrata danas se obratio poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Na sjednici se razmatralo stavljanje van snage odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH – međutim u pojedinim dijelovima izlaganja i repliciranja, rasprave su se pretvorile u međusobne lične sukobe između Dodika i opozicionih poslanika u NSRS.

“Jedno pričate kad smo sami”, poručio je Dodik Miladinu Staniću iz Srpske demokratske stranke – uz dodatak da “imaju svjedoci”.

“Prevozio je neko sijeno u Nevesinje. Tamo ga je posipao vodom, teže ga bilo fakturisati. Nešto je zapelo i kaže, daj milion i preći ću na vašu stranu”, ispričao je Dodik.

“Rekao sam mu, daj meni te pare – prestat ću se baviti politikom”, izjavio je Dodik.

“Kada sam krenuo na studije u Beograd, moj djed koji ima 3-4 razreda osnovne, rekao mi je “sine ideš u veliki svijet, sa gospodom gospodski s ciganima ciganski”.

“Ja mislim vi ste za mene gospodin, a ne ona druga strana”, govorio je Dodik Staniću.

Kasnije je Dodik kazao: “Ništa pogrdno nisam rekao. To vama tako izgleda. Ja sam rekao da je to moj djed koji me volio iznad svega rekao. Pripazi tamo, sa gospodom gospodski – s ciganima ciganski”.

Također, Dodik se izvinio supruzi Miladina Stanića koju je u jednom momentu izlaganja i prozvao.

“Nikoga ja nisam kvalifikovao, gospodin Stanić je upečatljiv gospodin. Ja se bojim samo da se transformiše u drugu kateogoriju. Ja se borim za njega”.

Žustru raspravu Dodik je imao i s narodnim poslanikom Adamom Šukalom.

“Važno je da se istakne. Vi svoju nemoć ističe tako što dođete u NSRS jednom godišnje i vrijeđate narodne poslanike. Ja vas nikad neću uporediti sa životinjom, ali ću vas uporediti sa lopovom. Vi ste danas ukrali referendum. Vi ste u RS, prvo usvojili, pa manipulisali odlukom o referendumu, pa je stavili u špajz, pa hoćete da vas mi vadimo. Šta ste uradili sa 9. januarom? Mi smo vas podržali, vi ste nas iznevjerili”, izjavio je Šukalo dodavši da se Dodik krije iza priče o lažnim referendumima i lažnom patriotizmu”, poručio je Šukalo Dodiku.

“Nemojmo o poštenju, karakteru. Kada se radi o čovjeku koji je dobio samo 200 glasova. Njegaova galama ovdje prevazilazi snagu Nikole Tesle i svega što je srpski narod mogao da ima”, odgovorio je predsjednik entiteta.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, kazao je da je sjednica NSRS – cirkus.

“Pričamo o perifernim stvarima, a ne o dnevnim redu. Sad će čovjek da se digne da priča Markove konake”, kazao je Govedarica.

Dodik mu je u jedno momentu poručio: “Nemojte smijeniti Govedaricu do narednih izbora. Borit ću se za vas kao da ste član SNSD-a”.

Obrušio se Dodik i na fizički izgled Miroslava Brčkala iz PDP-a.

“Slušao sam vas neki dan. Veoma ste zanimljivi, samo popravite kravatu. Vi ste narodni predstavnik. Treba da povedete računa – svako treba malo da se uljudi”.

Na to je iz pozadine reagovala jedna poslanica na što je Dodik kazao: “Nemojte vi o ljepoti, nemojte bar vi o ljepoti”.

Brčkalo se nakon ovoga pozvao na povredu Poslovnika NSRS.

“Nije dozvoljeno korištenje uvredljivih izraza, privatni život drugih lica. Ne mislim na kravatu. Dodik je najmanje mjerodavan da govori ko je gospodin, a ko cigan. Da se miješa u tuđe živote i priča o tuđim ženama – to nije državnički”, izjavio Brčkalo.

Bilo je i poziva na ‘košarkaški duel’ između SNSD-a i opozicije, gdje je Dodik ocijenio da bi to “narodu bilo zanimljivije od sjednice”.

Više o ovoj temi u informativnim emisijama N1 i Dnevniku u 19 na N1.