Zatvaranje MKSJ-a nije kraj pravosuđa za ratne zločine

Vijesti 06. nov 201716:35 > 16:37
N1

Vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić danas se u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sastala sa glavnim tužiocem MKSJ-a i Mehanizma za međunarodne krivične sudove Sergeom Brammertzom.

Glavna tema razgovora bila je potreba za osiguranjem kontinuiteta u domaćem procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i čvrste saradnje Tužilaštva BiH i Tužilaštva MMKS-a. 

Tužioci su se složili da zatvaranje MKSJ-a ne predstavlja kraj pravosuđa za ratne zločine u BiH, već početak idućeg poglavlja.

“Tužilaštva u regiji, uključujući i Tužilaštvo BiH, sada moraju nastaviti rad MKSJ-a tako što će dovesti više počinilaca pred lice pravde, dok će Ured tužioca MMKS-a pružiti punu podršku i pomoć njihovim naporima. Dogovoreno je da će najviši prioritet za Tužilaštvo BiH biti procesuiranje preostalih kompleksnih slučajeva protiv osumnjičenih na višem i srednjem nivou ili onih koji uključuju osjetljive zločine kao što je seksualno nasilje povezano sa sukobom”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U skladu sa Stategijom okončanja rada MKSJ-a, Tužilaštvo MKSJ-a i Tužilaštvo BiH su od 2003. godine imali čvrstu saradnju koja je, između ostalog, uključivala i uspješno prosljeđivanje predmeta iz MKSJ-a u Bosnu i Hercegovinu. Tužioci su se složili da je u narednom periodu nužno da se ova saradnja nastavi i ojača, kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da ostvari ciljeve utvrđene u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tadić pozdravila je namjeru Tužilaštva MMKS-a da nastavi i pojača svoju podršku domaćem pravosuđu za ratne zločine u BiH. Naglasila je svoju želju za još bližom saradnjom s Tužilaštvom MMKS-a, uključujući i onu kroz stručnu pomoć u konkretnim slučajevima, programe obuke koji će se proći zajedno s lekcijama naučenim u područjima kao što su seksualno nasilje povezano sa sukobom i izgradnja kapaciteta za poboljšanje rada svog ureda. Naglasila je da pomoć Tužilaštva MMKS-a neće samo dati podršku u procesuiranju ratnih zločina u BiH, već i drugih kompleksnih zločina poput korupcije, organiziranog kriminala i terorizma.

Tužioci su razgovarali i o pitanjima kao što su regionalna pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina. Tadić je izrazila zahvalnost za podršku Tužilaštva MKSJ-a na tim pitanjima i zatražila nastavak angažmana Tužilaštva MMKS-a u procjeni napretka, identificiranju izazova i razvoju rješenja.

Brammertz je ukazao na snažne pokazatelje pravosudne suradnje Tužilaštva BiH, s posebnim naglaskom na međusobni prijenos predmeta i koordiniranje istraga sa srbijanskim Tužilaštvom za ratne zločine i dao je podsticaj vršiocu dužnosti glavnog tužioca da nastavi s još većom suradnjom njenih kolega u narednim godinama.