BH novinari: Tražimo utvrđivanje odgovornosti u BHRT-u

Vijesti 06. nov 201716:53 > 16:58
N1

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od upravnih struktura BHRT utvrđivanje odgovornosti Uredničkog kolegija Informativno – političkog programa i menadžmenta BHT1, kao i cjelokupnog rukovodstva Javnog RTV servisa BiH za profesionalne propuste u pripremi, naknadnom dosnimavanju i odgodjenom emitiranju intervjua s dr. Sebijom Izetbegović.

Sporni intervju je snimljen i najvljen u programu BHT1 za 25.oktobra ove godine, da bi, bez razumnog i javnosti dostupnog obrazloženja, naprasno bio skinut sa programa i ponovno objavljan 4. novembra sa naknadno usnimljenim odgovorima, stoji u saopćenju.

Kako navode, Upravni dobor BH novinara podsjeća kako je odgovornije i transparentnije ponašanje urednika i ključnih ljudi BHRT prema građanima i cjelokupnoj javnosti BiH sastavni dio novinarske etike i jedan od ključnih principa funkcioniranja javnog servisa. Budući da javnost nije dobila vjerodostojno i tačno objašnjenje svih okolnosti vezanih za intervju sa doktoricom Izetbegović i naknadno montiranje njenih novih odgovora, smatramo kako Upravni odbor BHRT mora hitno utvrditi ko je odgovoran za cijeli ovaj slučaj i, u skladu s nalazima, poduzeti Zakonom o BHRT i Uredničkim principima propisane mjere.

IZ UO BH novinara naglašavaju kako Bosni i Hercegovini treba javni servis na nivou države, a njegov opstanak se, među ostalim, brani i novinarskom etikom, mnogo hrabrijim i odgovornijim postupanjem novinara i urednika, kao i sprečavanjem političkih uplitanja i cenzure u kreiranju medijskih sadržaja, uključujući i navedeni intervju.