Voćkić o intervjuu sa Sebijom Izetbegović

Vijesti 06. nov 201718:15 > 18:16
N1

Milenko Voćkić, urednik radija Slobodna Evropa i bivši direktor programa BHT-a. gostujući u Danu uživo na N1 kazao je da su s aspekta javnosti u Bosni i Hercegovini i gledatelja BHT-a razočaravajuća dešavanja sa intervjuom sa Sebijom Izetbegović.

“Tu ima nekoliko aspekata, a ja bih najviše govorio sa aspekta publike i javnosti kojima je namijenjen taj program. Zaista je razočaravajuće. Moguće je pogriješiti ukoliko se iz nekih tehničkih razloga nije mogao emitirati. Dobiti takvo obrazloženje nakon emitovanja nakon izvjesnog vremena je zaista pomalo vrijeđajuće za javnost. Rečeno je da su rađene neke intervencije, da li je bilo ili ne tehničkih problema, to je sada pitanje o kojem neko može raspravljati. Čini mi se da se stvorio dojam da ta televizija nije više vjerodostojna u smislu nezavisnosti i profesionalizma, da imaju prema javnosti ignorntski odnos. Važno je steći povjerenje. Mislim da je ovo još jedan korak unazad kada su u pitanju mediji u ovoj državi”, naveo je Voćkić.

Da li vjerujete saopštenju direktora BHRT-a o intervjuu?

“Vjerovao bih mu da je to odmah rečeno nakon prvog neemitiranja intervjua. Sve ovo naknadno stavlja jednu određenu sumnju. Ne možemo mi tvrditi ni ovako ni onako. Ali, ako iz prve ne možemo reći ‘to je televizija kojoj ja vjerujem’, to je već problem. Tu je ostalo hiljadu nekih misterija koje se naknadno objašnjavaju na ovaj način. Zašto bi vjerovali? Ja bih volio da je to televizija, da je to uredništvo kojem ja mogu vjerovati. Bojim se da se toga dosta izgubilo, razumijem njihovu tešku poziciju, razumijem da je bilo nemoguće raditi, ali jedina šansa ostaje čvrsta uređivačka politika na principima profesionalizma, da se nikome ne priklanjaju, da u predizbornoj godini budu neko u koga će publika vjerovati. Mi znamo da takva siutacija sa mnogim medijima nije, prije svega šteta je što to nije slučaj sa javnim medijima, sa medijima za koje građani ove države daju pare”, naveo je Voćkić.

On je dodao da cijela linija upravlanja mora odgovarati.

“Nije mi baš najjasnije kako je došlo do tog intervjua. Ako je nešto snimljeno kamerom, o kakvom novom utvrđivanju možemo govoriti”, naveo je urednik radija Slobodna Evropa i bivši direktor programa BHT-a.