Brammertz: Presuda Mladiću da bude ono čemu smo se nadali

Vijesti 06. nov 201720:22 > 20:32
N1

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz boravi u posjeti Bosni i Hercegovini gdje se danas susreo sa vršiteljicom dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić i predstavnicima udruženja žrtava u BiH. Odgovarajući na pitanje reportera N1, izrazio je nadu da će presuda Ratku Mladiću biti onakva kakoj se nadaju.

Kako je naveo, danas je objasnio da će Mehanizam za međunarodne krivične sudove preuzeti funkciju koje sada ima MKSJ.

“Kao i uvijek, sastajem se sa raznim predstavnicima udruženja žrtava. Danas smo se sastali sa više od 20 predstavnika bošnjačkih udruženja žrtava dok se sustra sastajem sa predstavnicima hrvatskih udruženja i udruženja iz Republike Srpske”, kazao je Brammertz .

Udruženje žrtava i svjedoka genocida te Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa smatraju da Srbija želi likvidirati Ratka Mladića prije presude Haškog tribunala. Slučaj Mladića, kaže se u saopćenju tih udruženja, od samog početka je opstruiran od Srbije, pogotovo zadnjim pokušajima da se odobri njegovo liječenje prvo u Rusiji a onda u Srbiji te da ga posjete srbijanski ljekari sedmicu dana prije izricanja prvostepene presude.

Ne mogu logično govoriti o tome zato što nismo uključeni u to i ja se nadam da sekretarijat suda osigurava da Mladić dobije svu medicinsku pomoć koja je potrebna. Ono što nas zanima je da presuda do koje će doći za 17 dana bude ono čemu se se nadali i što žrtve traže”, naveo je Brammertz.

Hoće li se u vašem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a naći da Hrvatska ne sarađuje sa BiH?

Da, tu ima određenih problema koji se uglavnom temelje na odluci Vlade Hrvatske iz 2015. godine, a to je da se ne surađuje po pitanju zahtjeva za pravnom pomoći ako oni uključuju koncept udruženog zločinačkog poduhvata. To je naravno nešto što mi ne prihvaćamo i što ćemo spomenuti u izvještaju Vijeću sigurnosti UN zato što se to negativno odražava na regionalnu saradnju”, naveo je Brammertz za N1.

Da li se to tiče predmeta Prlić i drugi?

“Ne, to se ne tiče predmeta Prlić i drugi gdje također čekamo na presudu. To se tiče određenog broja drugih predmeta, konkretno dva predmeta koja su prije dvije godine prebačena sa MKSJ u Sarajevo, a potom iz Sarajeva u Zagreb zato što što se radi o hrvatskim državljanima. To su vrlo važni predmeti koji i dalje traju u kojima vidimo da ima zaostataka i odrđenih problema”, naveo je Brammertz.