U koje države građani BiH ne bi trebali putovati

Vijesti 07. nov 201710:50 > 10:52
N1

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na svojoj web stranici je otvorilo sekciju s upozorenjima za putovanja državljanima BiH. Na listi su uglavnom države u kojima traju ratni sukobi i u kojima je sigurnosna situacija nepovoljna.

Iz Ministarstva je potvrđeno da su na listi i dalje država i dalje Jemen, Libija, Irak, Ukrajina i Sirija, a na snazi su upozorenja za putovanja Turska i Francuska.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA U JEMEN

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utječe na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u vandrednim situacijama, te s toga mole sve bh.građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljno shvate.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA – LIBIJA

Ministarstvo vanjskih poslova poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja sigurnosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJE – IRAK

Ministarstvo upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog lose sigurnosne situacije. MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA – UKRAJINA

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Bosanskohercegovački građani u Ukrajini, kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti u ambasadama Republike Hrvatske i Republike Srbije, te kontaktirati počasnog konzula naše zemlje u Ukrajini Andrija Vasiljkovskog na adresi Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJE – SIRIJA

Preporučuje se da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

PREPORUKE ZA PUTOVANJA U TURSKU

Ministarstvo vanjskih poslova stoga preporučuje građanima Bosne i Hercegovine, koji putuju u Republiku Tursku, oprez prilikom putovanja, što podrazumijeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštovanje sigurnosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih resorta u kojem se nalaze, ukoliko u Republici Turskoj borave turistički.

Zbog novonastale situacije u Republici Turskoj kao i zbog oružanog sukoba koji se vodi u Siriji, preporučuje se građanima Bosne i Hercegovine suzdržanost od putovanja i boravka u oblastima koje se nalaze unutar granice od 10 kilometara sa Sirijom. Građanima se ista suzdržanost od putovanja i boravka preporučuje i za sve jugoistočne provincije, tj. provincije koje graniče sa Irakom i Sirijom.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine informirano je od Ambasade Bosne i Hercegovine u Ankari da gradovi i mjesta u kojima uobičajeno gostuje najveći broj naših državaljana nisu bili zahvaćeni nemirima, te da su aerodromi, luke i granični prelazi otvoreni i da se promet preko istih odvija nesmetano. Ambasada, također, informira da servisi i službe javnog i privatnog sektora funkcionišu u neometanom kapacitetu.

Mada se situacija u Republici Turskoj smiruje i mada vlasti Republike Turske drže pod kontrolom sigurnost u zemlji, ipak se dakle savjetuje oprez prilikom putovanja u Republiku Tursku. Građanima se u tom smislu dodatno sugerira da kontaktiraju svoje avio-kompanije i turističke organizacije, prije nego što započnu svoje putovanje, radi dobivanja aktualnih informacija kako o svom putovanju tako i o svom boravku na mjestima svoje destinacije.

U slučaju potrebe naši građani mogu kontaktirati dežurni telefonski broj Ambasade u Ankari i Generalnog konzulata u Istanbulu:

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine preporučuje građanima BiH oprez, posebice na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputa lokalnih vlasti. Više informacije se može naći na ovom linku za mobilnu aplikaciju za pamentne telefone, na engleskom ili francuskom jeziku koja šalje upozorenje korisniku u slučaju krize.

Treba naglasiti da savjeti za građane na stranicama Ministarstva vanjskih poslova BiH nisu promijenjeni već duže od godinu dana.