SDA: Radončić ušao u koaliciju da blokira reformske procese

Vijesti 07. nov 201713:06 > 13:11
N1

Fahrudin Radončić je godinama javno obećavao da će kada dođe na vlast pokrenuti masovnu gradnju u BiH, otvoriti javne radove, graditi "autoput sa šest traka" i brojne druge infrastrukturne i elektroenergetske objekte, navodi se u saopštenju SDA.

“Iako je Radončić već dvije godine dio vlasti ništa od velikih obećanja nije realizirano, a otpočeo je i sa blokadom izgradnje bloka 7 TE u Tuzli. Pri tome kadrovi njegovog SBB drže ključne pozicije u resoru cestogradnje – državno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Autoceste FBiH. SDA ne sumnja u dobre namjere ministra Juske i direktora Terzića, ali je očigledno da sam Radončić blokira i njihov rad svojom neobjašnjivom politikom koja se ogleda u kočenju reformskih procesa, opstrukciji izgradnje i pokušajima da izigrava opoziciju u vlasti”, navodi se u saopćenju.

“Radončić svoju trenutnu poziciju u vlasti koristi da ‘uhljebi’ što više svojih kadrova u državne institucije i javna preduzeća, a naročito u pravosudne institucije. Za to vrijeme preko svog stranačkog biltena vodi na neistinama zasnovanu bjesomučnu medijsku hajku protiv istaknutih kadrova SDA, opstruira i ruši koalicije”, stoji u saopćenju.

“Nakon njegovog višegodišnjeg destruktivnog ponašanja i napada na sve istaknute Bošnjake i vrijednosti vlastitog naroda, javnost ima pravo da sumnja da i njegov dolazak u BiH početkom 1990-tih godina nije bio s dobrim namjerama prema ovoj državi”, reakcija je iz SDA.

Podsjetimo, gostujući nedavno na N1 televiziji Radončić je kazao da ga je lider SDA Bakir Izetbegović “kumio i molio mjesecima” za koaliciju.

“Pravio je od mene najuspješnijeg i najboljeg Bošnjaka, molio me i tako smo ušli u koaliciju. Sada je opet u svojoj negativnoj fazi i mislim da nije bitno šta on kaže. Važno je šta kažem ja i SBB”, izjavio je Radončić za N1.

Radončić je naveo da su “SDA dali sve ministarske i direktorske pozicije” i da “nisu htjeli ući u koaliciju zbog pozicija, već zbog društvenog dobrobita”.