Protest studenata u Banjaluci, odbijaju napustiti Rektorat

Vijesti 07. nov 201715:01 > 15:08
N1

Studenti banjalučkog Univerziteta, ušli su danas u popodnevim satima u zgradu Rektorata i tako započeli protest. Iznijeli su listu zahtjeva i čekaju da im se obrati rektor.

Na listi studenata je ukupno 17 zahtjeva, a kako javlja reporterka N1 Anđelka Marković, studenti sjede u prostorijama Rektorata i poručuju da od svojih zahtjeva neće odustati.

Studenti, između ostalog, traže da Senat donese unificirana pravila studiranja koja će se primjenjivati na svim fakultetima, a koja se odnose na predispitne obaveze i polaganje ispit.

https://twitter.com/andjelkam707/status/927897596986830848

Studenti traže i da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu, te da se prekine narušavanje autonomije studentskih organizacija i predstavničkih tijela i mobing nad studentskim predstavnicima. Jedan od zahtjeva je i da se kroz softver za plagijate “provuku” radovi svih profesora i asistenata zaposlenih na Univerzitetu.

U rektoratu se nalazi oko 100 studenata, koji su najavili da odatle neće izaći dok im se neko iz ove institucije ne obrati. Kako kažu, ako treba tu će ostati i nekoliko dana.

Detalje ovog slučaja pogledajte u informativnim emisijama N1.