Tužilaštvo ima samo jedan zahtjev za presudu Mladiću

Vijesti 07. nov 201716:51 > 20:03
N1

Kako se bliži datum izricanja prvostepene presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu sve se glasnije govori o njegovom zdravstvenom stanju. Mladić je imao set moždanih udara, tvrdi odbrana. Toga su, kažu, svjesni u Tribunalu. Za javnost ostaje tajna kada će ljekarski tim iz Srbije otputovati u Haag.

Bivši komandat vojske Republike Srpske, optuže za genocid i zločine protiv čovječnosti, presudu čeka u lošem zdravstvenom stanju. Njegov branilac tvrdi, od serije moždanih udara, ima probleme s koncetracijom, sjedenjem i rasijan je.

”I sama činjenica da je Haški tribunal konačno prihvatio da se omogući posjeta ljekara i to, da tako kažem naprečac, dajući termine, koji su, kako smo dobili juče odluku Sekretarijata, takvi, da mogu i raniji termini ukoliko se ljekari organizuju. Meni sve ukazuje da i oni procjenjuju da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno”, kaže Miodrag Stojanović, advokat Ratka Mladića.

Datumi ponuđenih termina za posjetu ljekara Mladiću su poznati, ali još nisu za javnost, pojašnjava Stojanović. Tvrdi da će se to desiti prije nego Sudsko vijeće objavi odluku o zahtjevu odbrane za puštanje Mladića na liječenje u Srbiju. Iz Tribunala bez komentara o Mladićevom zdravstvenom stanju. Sva pažnja je na izricanju prvostepene presude.

“Ne mogu naravno govoriti o tome, zato što nismo uključeni u to. Ja se nadam da Tajništvo, odnosno Sekretarijat suda osigurava da Mladić dobije svu medicinsku pomoć koja je potreba. Ono što nas zanima je da presuda koja će doći uskoro bude ono čemu smo se mi nadali i ono što žrtve traže”, ističe Serge Brammertz, glavni tužilac Haškoga suda.

 A zahtjev je jedan: da se zadovolji pravda. Iz perspektive jednog od tužilaca, Tribunal u Haagu već je ostvario rezultate bolje od očekivanih.

“Mi radimo sve što možemo da zadovoljimo pravdu. Vjerujem da je to jedna od stvari koju porodice žrtava priželjkuju, mada ne jedina. Ali ako ljudi shvate da mi imamo vrlo ograničenu, mada vrlo važnu funkciju, ako to gledaju iz te perspektive, onda će vidjeti da je mnogo toga postignuto. Ali vjerujem da ima žrtava koje nisu zadovoljne i koje žele da se sve završi i to razumijemo”, navodiKenneth Scott, tužilac Haškog tribunala.