52. Izvještaj o stanju u BiH: Sve poruke Valentina Inzka

Vijesti 07. nov 201717:56 > 19:30
N1

Vidimo određene aktivnosti u RS koje dovode u pitanje budućnost zemlje, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko danas na predstavljanju Izvještaja o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a. Za to vrijeme zanemarene su ekonomske reforme. Ovo je bio 52. izvještaj o stanju u BiH za razdoblje od 22. aprila do 21. oktobra.

“Oni svjesno oslovljavaju Republiku Srpsku kao državu i često imaju namjeru da sprovode referendume koji nisu u njihovoj nadležnosti”, govorio je o politici iz RS-a u New Yorku Valentin Inzko.

“Vidimo određene aktivnosti u RS koje dovode u pitanje budućnost zemlje. Predsjednik RS-a je tražio da se sve srpske sudije povuku iz institucija i najavio da će entitetske jedinice implementirati odluke Suda kada je riječ o državnoj imovini. Također, govori se o državnosti i paralizi određenih reformi što usporava put ka EU”, kazao je Inzko i dodao:

“Preduzeli su određene korake za prevođenje Upitnika, potpisan je ugovor o Transportu sa drugih pet zemalja. Kada govorimo o međunarodnim odnosima, ima još pozitivnih stvari kao što je posjeta Aleksandra Vučića i posjeta predsjednice Hrvatske”.

Inzko je informisao Vijeće sigurnosti UN-a da je kod nas godina dana do izbora, kratka kao dan.

“Politička klima se priprema za izbore. Želim naglasiti rizik od duboke krize, kada govorimo o izborima. Ukoliko se FBiH ne pripremi za naredne izbore to će spriječiti uspostavljanje federalne vlade i želim da skrenem pažnju na ovo kako bi se obje strane u Parlamentu pozabavile ovim pitanjem. Mora se učiniti sve moguće kako bi se izbori održali”, poručio je visoki predstavnik.

Inzko je ocijenio da za vrijeme preuranjene predizborne kampanje nema pomaka kada je riječ o ozbiljnom političkom dijalogu stranaka u državnom parlamentu o pitanju amandmana na Izborni zakon. Dodao je da su određene grupe u BiH diskriminisane.

“U oktobru je NSRS usvojila dokument koji govori o neutralnosti entiteta, a to se prije svega dotiče Ustava i Aneksa 4. U odgovoru sam kazao da će Ustav nadvladati u odnosu na sve druge dokumente. Vlasti RS imaju samo pravo da odlučuju o Referendumu o pitanjima koja su u njihovoj nadležnosti. To nije slučaj kada je riječ o odlukama na nivou BiH i odlukama visokog predstavnika”, istakao je.

Na kraju govorio je i o svom mandatu. Kaže da OHR nastavlja svoj odgovoran pristup planiranju budžeta.

“Od početka mog mandata u martu 2009. godine, budžet OHR-a je smanjen za preko 53 posto, a moje osoblje je više od 58 posto. Imajući u vidu ove značajne rezove, važno je naglasiti da moram ostati opremljen budžetom i osobljem potrebnim za efikasno izvršavanje mog mandata”, poruka je Visokog predstavnika u našoj zemlji.