Jusko za N1: Šćepan Polje – kategorija ekstremnih sportova

Vijesti 08. nov 201708:55 > 09:26
N1

Gost Novog dana bio je Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Jusko je za N1 komentarisao Unsko-Sansku prugu, most Gradiška i dionicu prema Crnoj Gori preko Šćepan Polja.

Kazao nam je da je nakon više od 10 godina čekanja, prije 3 mjeseca obavljeno niz razgovora sa kolegama iz Hrvatske u vezi aktiviranja projekta Unsko-Sanske pruge.

Kontaktirali smo i luke da vidimo da li su zainteresovani za prevoz robe preko toga i kazali su da jesu. Potpisali smo sporazum koji ćemo na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara staviti. Ja sam apsolutno uvjeren da ćemo dobiti podršku Evropske komisije, a razgovarao sam i sa gospodom iz Evropske investicione banke i uvjeren sam da žele da to podrže. To će biti prilika i za nova radna mjesta, i ne znam zašto se čekalo toliko dugo na ovaj projekat“, rekao nam je Jusko.

Naglasio je i kako u ovom momentu ne postoji nijedan faktor koji bi zaustavio ovaj projekat i da do sada nije naišao ni na jednu barijeru.

O mostu Gradiška je rekao kako su svi mostovi važni i da je bitno da nas spajaju. “Radimo završnu fazu tendera za Gradišku i to je put koji će pomoći našim privrednicima i veliki potencijal je za turiste koji žele da posjete našu zemlju“, naveo je.

O dionici za Crnu Goru preko Šćepan-Polja je kazao: “Čuo sam kako taj dio zovu kategorijom ekstremnih sportova i podržavam taj stav. Već sam razgovarao sa ministrom Osmanom Nurkovićem iz Crne Gore i Crna Gora je spremna da krene sa tim projektom ali treba i naša volja. To nije u nadležnosti državnog ministarstva, ali već imamo pozitivne odgovore. Radi se o jednoj dionici koja nije toliko duga. Ministarstvo daje sve od sebe da krene u pravom pravcu“.

Za N1 je govorio i o Koridoru 5c te istakao: “U proteklih 15 mjeseci, koliko sam dugo u mandatu, kada spominjemo Koridor 5c, ja za njega kažem da je to arterija koja neće funkcionisati pravilno ako nemamo protoke, odnosno ostale puteve. Koridor 5c je internacionalni koridor ali ništa manje važni su koridori unutar BiH“.

Pitali smo ga i o akcizama te nam je kazao kako ministarstvo kojim on rukovodi nije nadležno za to.

Ovo ministarstvo je do sada uradilo dvije strateške stvari – usvojili smo transportnu strategiju koja je bila uslov da apliciramo za Trst. Također, koliko smo dobro uradili naše projekte govori činjenica da smo od 6 dobili 4 projekta. Neophodno je usvajanje akciza, ali to nije u nadležnosti ovog ministarstva. Želio bih posebno istaći da sam u proteklih 8 mjeseci razgovarao sa pet različitih investitora i svaki od njih je spreman da uđe u BiH, ali niko nije pitao za akcize već su pitali za raspisivanje međunarodnih tendera, za što državno ministarstvo nije nadležno“, rekao je za N1 Jusko.

O autoputu Sarajevo – Beograd nam je kazao da se pita njegovo ministarstvo, već iduće godine bi to bilo završeno.

Ministrica Mihajlović i ja smo potpisali da smo saglasni da se ta ruta napravi i onda smo naišli na prvi problem – imali smo 17 mogućih ruta; na kraju se svelo da imamo 3 rute. Ja sam pisao turskom ministru te sam ga pitao koliko žele da finansiraju ovaj projekt. Dobili smo odgovor da žele finansirati, ali da žele da znaju kojim putem će ići trasa. Imamo rutu preko Tuzle i istočne Bosne. Vjerujem da ćemo se na narednom sastanku u Banjaluci usaglasiti makar po pitanju prijedloga rute. Izuzetno je bitno da što prije donesemo odluku koja će to ruta da bude i siguran sam da neće investitor godinama čekati da to odlučimo. Tuzlanski kraj ima oko 20.000 prohoda vozila dnevno što je apsolutna zagušenost i potreban je autoput, a s druge strane je istočna Bosna odsječena kad je u pitanju infrastruktura. Nije nam u interesu da se ovo razvlači. Jedini resurs koji nemamo je vrijeme“, komentarisao je ministar komunikacija i prometa BiH.

Za N1 je spomenuo i pitanje Pelješkog mosta te je naglasio kako nije pristalica komuniciranja putem dopisa, i da je veći prioritet da se definišu granice pa da se onda priča o Pelješkom mostu.

O 4G mreži je kazao kako je optimista i da očekuje do polovice iduće godine da se pokrije oko 90 posto teritorije BiH.